Οι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Αθηναίων και η μια έκπληξη

Με την τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη αποσαφηνίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο προεκλογικός χάρτης για τον δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν έχει καταλήξει στην επιλογή του.

Η τριπλή πρόκληση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση:

Πρώτον, έχει απέναντι του την πολύ ισχυρή υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη που προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί. Αλλά και ο εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος έχει ισχυρή δικτύωση μέσα στην πόλη.

Δεύτερον, ως κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην έχει μια «ανταγωνιστική» υποψηφιότητα που να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο ή τουλάχιστον να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Το να βρεθεί μια τέτοια «ανταγωνιστική» υποψηφιότητα δεν είναι απλό πράγμα δεδομένης της έλλειψης αυτοδιοικητικών στελεχών που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου και των αναγκών του κυβερνητικού μηχανισμού.

Τρίτον, στις εκλογές του 2014 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε πετύχει ένα ανέλπιστά καλό αποτέλεσμα με 20% και είχε περάσει στον δεύτερο γύρο. Επομένως, ο πήχης είναι ψηλά για όποιον-α κατέβει σε αυτές τις εκλογές.

Τα τέσσερα ονόματα

Τέσσερα είναι τα ονόματα που «παίζον» αυτή τη στιγμή στις συζητήσεις του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Έφη Αχτσιόγλου. Η δημοφιλής υπουργός Εργασίας θα προτιμούσε να κατέβει στην Α Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στο Μαξίμου θεωρείται εξαιρετική υποψηφιότητα λόγω της απήχησής της, της αποτελεσματικότητάς της και της ηλικίας της. Στα συν της το ότι είναι γυναίκα απέναντι σε άντρες ανθυποψηφίους. Στα αρνητικά της είναι ότι δεν έχει μεγαλώσει στην Αθήνα.

2. Νάσος Ηλιόπουλος. Για κάποιος ο υφυπουργός Εργασίας θεωρείται φαβορί για το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 35 χρονών, ο κ. Ηλιόπουλος είναι πολύ δημοφιλής στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Θεωρείται ότι έχει το προφίλ του υποψήφιου που πάει κόντρα στην «οικογοενοκρατεία» και το «κατεστημένο». Στα αρνητικά του είναι ότι παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό.

3. Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Ο νυν αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων δεν έχει απλώς ένα πολύ «βαρύ» όνομα για την Αριστερά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε πάντα πολύ καλές σχέσεις, ενώ τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν τόσο τη δράση του ενάντια στη Χρυσή Αυγή όσο και την εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση. Στα αρνητικά του το ότι με τον κ. Παπαγιαννάκη ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάνω του τη διοίκηση Καμίνη η οποία δεν προκαλεί τον γενικό ενθουσιασμό.

4. Νίκος Μπελαβίλας. Ο πολεοδόμος και πρόεδρος στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες των ζητημάτων της Αθήνας. Μια υποψηφιότητά του θα μετέφερε την προεκλογική συζήτηση σε ένα πεδίο που, κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπακογιάννης έχει στρατηγικό μειονέκτημα. Ο κ. Μπελαβίλας έχει αρνηθεί δημόσια να είναι υποψήφιος, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να πιεστεί περισσότερο. Στα αρνητικά του το ότι είναι παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Η Πορτάλιου και η έκπληξη

Στους «πονοκεφάλους» της Κουμουνδούρου προστίθεται το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής και πρώην υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Ελένης Πορτάλιου. Η κ. Πορτάλιου πιθανόν να συσπείρωνε τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, «κόβοντας» ψήφους από τον όποιο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το ότι τα τέσσερα ονόματα στα οποία αναφερθήκαμε, είναι αυτά που «παίζουν» μέχρι στιγμής, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να βγάλει κάποιον άσο από το μανίκι, προτείνοντας κάποιον-α υποψήφιο-α που θα προκαλέσει έκπληξη.

pronews.gr