Οι συναντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη στη σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Λ. Αμερικής- Καραϊβικής

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (EU – CELAC) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη σειρά συναντήσεων με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής.

Οι συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία επιχειρείται επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής με βασικούς στόχους την προώθηση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα προώθησης διμερούς πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και ανταλλαγής υποψηφιοτήτων, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, συναντήθηκαν στο περιθώριο Συνόδου EΕ-CELAC στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διεύρυνση της ΕΕ, το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και την υπόθεση κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλλιστερ στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter, η συζήτηση περιελάμβανε τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την υπόθεση κράτησης του Φρέντi Μπελέρη.

Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Βραζιλίας και του Περού

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Mauro Vieira κατά την οποία συζητήθηκε η προώθηση επενδύσεων, διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προεδρία της Βραζιλίας στο G20 και ο κ. Γεραπετρίτης προσκάλεσε τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κλιματική αλλαγή και για τρόπους συνεργασίας στο παγκόσμιο αυτό ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με την Περουβιανή υπουργό Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε για τους τρόπους τόνωσης των διμερών πολιτικών σχέσεων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συστηματοποιηθεί αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Συμφωνήθηκε, επίσης, να προχωρήσει σύντομα συμφωνία του Περού με τον οργανισμό Enterprise Greece και η Ελλάδα προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Ο κ. Γεραπετρίτης δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Περού, προσκάλεσε την ομόλογό του στην Αθήνα και την ευχαρίστησε για τη βοήθειά της στην ευόδωση της ελληνικής προσπάθειας να γίνει η Ελλάδα παρατηρητής στην Κοινότητα των Άνδεων.

Συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ στις Μπαχάμες

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Μπαχαμών Frederick Mitchell και τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας Michael Halkitis. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής διασποράς, η προώθηση των διμερών πολιτικών σχέσεων αλλά και η συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.