Οι Παλαιστίνιοι κάνουν εκλογές μετά από 15 χρόνια και ζητάνε Ευρωπαίους παρατηρητές

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ κάλεσε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία συγκροτώντας μια ομάδα παρατηρητών, κυρίως για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια θα διεξαχθούν παλαιστινιακές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ελπίζοντας ότι μπορεί να υπολογίζει στη «στήριξη της διεθνούς κοινότητας», ο πρωθυπουργός Στάγιεχ κάλεσε «τα κράτη μέλη της ΕΕ να ετοιμάσουν μια ομάδα διεθνών παρατηρητών για να μας βοηθήσει, κυρίως για τις εκλογές στην Ιερουσαλήμ».

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν οι βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου και οι προεδρικές της 31ης Ιουλίου να μπορούν να διεξαχθούν στο σύνολο των Παλαιστινιακών Εδαφών, δηλαδή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αλλά δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα της πόλης, θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους κατοίκους να ψηφίσουν όπως έκανε το 2005 και το 2006.

«Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί (με το Ισραήλ) αφορά τη συμμετοχή του λαού μας στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Στάγιεχ πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Επομένως, θα ζητήσουμε επίσημα από το Ισραήλ να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να μετάσχουν στις εκλογές, για να ψηφίσουν και να είναι υποψήφιοι».

Το Σάββατο η ΕΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση για τις παλαιστινιακές εκλογές, δηλώνοντας «έτοιμη να συνεργαστεί με τους αρμόδιους παράγοντες για να στηρίξει την εκλογική διαδικασία».

«Η ΕΕ καλεί επίσης τις ισραηλινές Αρχές να διευκολύνουν τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών σε όλο το παλαιστινιακό έδαφος», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η ανακοίνωση των εκλογών έγινε σε μια συγκυρία προσέγγισης μεταξύ των αντιπάλων κομμάτων, της κοσμικού χαρακτήρα Φάταχ και της ισλαμιστικής Χαμάς.

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένεται να συνεδριάσουν στο Κάιρο στις 5 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν για τη διοργάνωση των ψηφοφοριών.