Οι Κινέζοι θέλουν το 20% της Αριάδνης για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Κινέζοι

Με επίσημο τρόπο εκδηλώθηκε χθες η βούληση των Κινέζων να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας, βάζοντας στην ατζέντα τα δίκτυα και τις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Ένα μήνα μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους Κύπριους του Euroasia Interconnection για να κατασκευαστεί το έργο Κρήτη-Αττική ύψους άνω του 1 δις ευρώ ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος

(PCI), oι Κινέζοι επανέρχονται δριμύτεροι, διεκδικώντας αυξημένο ποσοστό μειοψηφίας 20% στην εταιρεία Ειδικού Σκοπού

(SPV) που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου αλλά και ισχυρότερο ρόλο στην μητρική εταιρεία, τον ΑΔΜΗΕ, στην οποία κατέχουν το 24%.

Το ενδιαφέρον της Κινεζικής State Grid για την αύξηση της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ καθώς και για την συμμετοχή της στην Αριάδνη, τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού

που θα κατασκευάσει και θα χρηματοδοτήσει το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκδήλωσαν χθες οι Κινέζοι στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Για το πρώτο μάλιστα σκέλος του ενδιαφέροντος υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών (AΔΜΗΕ-State Grid), συμφωνία όμως που δεν δεσμεύει τις δύο πλευρές

καθώς στο ΥΠΕΝ καλωσορίζουν μεν την επενδυτική πρόταση ωστόσο διαμηνύουν ότι η πώληση του ποσοστού θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν να μπουν για τα καλά στην μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης συμμετέχοντας και στο διαγωνισμό για τους υποσταθμούς ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική τους Nary είναι στην κοινοπραξία με την Μυτιληναίος και την General Electric, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον προ μίας εβδομάδας για το έργο, έχοντας απέναντι την Siemens με την ΤΕΡΝΑ.

Η διοίκηση της κινεζικής εταιρείας που συμμετείχε στην αποστολή του Προέδρου της Κίνας που αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα, εξέφρασε τόσο τις προθέσεις της

να συμμετάσχει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όταν ανοίξει η διαδικασία από την ελληνική κυβέρνηση όσο και στην αντίστοιχη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Από το υπουργείο τονίζουν πάντως αν και η State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης στο ενδεχόμενο πώλησης επιπλέον ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.

Ως γνωστό η ΕΕ επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την διείσδυση των Κινεζικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.