Οι ΗΠΑ βάζουν… “μάτια”, ακόμα και στον ουρανό

Ένας δορυφόρος παρακολούθησης πυραύλων που αναπτύχθηκε από την L3Harris για την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, πέρασε από κριτική σχεδίαση, ανακοίνωσε η εταιρεία στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο δορυφόρος προορίζεται για το πρόγραμμα Hypersonic and Balistic Tracking Space Sensor (HBTSS). Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA), ανέθεσε τον Ιανουάριο στη Northrop Grumman ένα συμβόλαιο 155 εκατομμυρίων δολαρίων και στον L3Harris ένα συμβόλαιο 121 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη πρωτοτύπων για επιδείξεις σε τροχιά. Και οι δύο εταιρείες πρέπει να παραδώσουν τους δορυφόρους τους το 2023.

Ο Ed Zoiss, πρόεδρος της L3Harris Space & Airborne Systems, είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα όπως η επίδειξη από την Κίνα ενός υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης «αυξάνουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των υπερηχητικών και των προηγμένων απειλών ελιγμών».

Δορυφόροι HBTSS , εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων σε τροχιά, θα αναπτυχθούν σε χαμηλή τροχιά της Γης για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων. Είναι ένα από τα πολλά προτεινόμενα συστήματα, στη μελλοντική αρχιτεκτονική διαστημικής τροχιάς χαμηλής Γης του Υπουργείου Άμυνας.

Επίπεδο παρακολούθησης του Οργανισμού Διαστημικής Ανάπτυξης

Ο L3Harris νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Διαστημικής Ανάπτυξης ενέκρινε επίσης το σχέδιο δορυφόρων της εταιρείας για τον αστερισμό Tracking Layer Tranche 0 του οργανισμού.

Η SDA επέλεξε τον Οκτώβριο του 2020 τους L3Harris και SpaceX, να παράγουν το καθένα τέσσερις δορυφόρους για να επιδείξει την ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων.

Ο L3Harris έλαβε συμβόλαιο 193 εκατομμυρίων δολαρίων για τους τέσσερις δορυφόρους Tranche 0, που είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στις αρχές του 2023.

Η MDA και η SDA επιδιώκουν ξεχωριστά προγράμματα για δορυφόρους παρακολούθησης πυραύλων, αν και η αμερικανική διαστημική δύναμη αναμένεται να αναλάβει το σχεδιασμό της μελλοντικής αρχιτεκτονικής. Οι επιτροπές του Κογκρέσου, έχουν προειδοποιήσει το Υπουργείο Άμυνας να αποφύγει την επανάληψη δορυφορικών προγραμμάτων πυραυλικής άμυνας, και συγκεκριμένα, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επικάλυψη μεταξύ του στρώματος παρακολούθησης του SDA και του HBTSS του MDA.

Tracking Layer

Το Tracking Layer οραματίζεται ως ένα παγκόσμιο δίκτυο ματιών στον ουρανό, που θα παρέχει μια αμυντική ασπίδα ενάντια στους ρωσικούς και κινεζικούς βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους παρακολούθησης πυραύλων, θα αποστέλλονται μέσω οπτικών συνδέσεων στο Μεταφορικό Επίπεδο, έναν αστερισμό δορυφόρων επικοινωνιών που κατασκευάζει επίσης η SDA. Αυτό θα διασφάλιζε ότι εάν εντοπιστεί απειλή πυραύλων, τα δεδομένα θέσης και τροχιάς του μπορούν να μεταδοθούν με ασφάλεια μέσω του διαστήματος και να συνδεθούν με στρατιωτικά κέντρα διοίκησης.

Παράλληλα με την προμήθεια δορυφόρων, η SDA συνεργάζεται με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA) για την τεχνολογία υπέρυθρων αισθητήρων για τον εντοπισμό απειλών πυραύλων σε χαμηλή τροχιά της Γης. Η δυνατότητα αναγνώρισης αντικειμένων στο LEO είναι σημαντική για την ανίχνευση οχημάτων με υπερηχητική ολίσθηση χαμηλής πτήσης, όπως αυτά που αναπτύσσουν η Κίνα και η Ρωσία.

Ανησυχίες του Κογκρέσου 

Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, επέκρινε το σχέδιο της MDA να εκτοξεύσει ωφέλιμα φορτία HBTSS σε ξεχωριστούς δορυφόρους αντί να τους φιλοξενήσει στους δορυφόρους Tracking Layer Tranche 0 της SDA. «Οι MDA και SDA που εκτοξεύουν τους δικούς τους δορυφόρους αποκαλύπτουν έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ SDA και MDA, κακή επίβλεψη από την επιχείρηση εξαγοράς διαστήματος του Υπουργείου Άμυνας και σπατάλη δολαρίων φορολογουμένων», ανέφερε η SAC σε έκθεση.

«Η επιτροπή ανησυχεί έντονα, ότι η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα καταγραφής δορυφορικών αστερισμών και επίγειων συστημάτων. Ο λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο δημιούργησε τη Διαστημική Δύναμη, ήταν ρητά για να ενοποιήσει τις διαστημικές λειτουργίες του Υπουργείου Άμυνας στη Διαστημική Δύναμη», αναφέρει σε δήλωσή της.

ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr