Οι άμεσοι τρόποι στήριξης από την κυβέρνηση: Επιταγή ακρίβειας με το μήνα

Μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον με την ενεργειακή κρίση να προκαλεί κύματα ακρίβειας τα οποία πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα νέα μέτρα στήριξης μοιάζουν να είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση με προσεκτικά βήματα αναζητά δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2022.

Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά και εκτός από την απόφαση για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος που έχει ήδη πάρει το πράσινο φως και από την Κομισιόν, αναζητούν τρόπους για να χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση οριζόντια, αλλά θα έχουν στόχο τους οικονομικά ασθενέστερους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Δεδομένο θεωρείται ότι μέσα στο 2022 θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους και βέβαια η μεγάλη είδηση για το 2023 θα είναι η αύξηση των συντάξεων αλλά και των μισθών στο Δημόσιο, κάτι που έχει να συμβεί πολλά χρόνια.

Οι άμεσοι τρόποι στήριξης – Επιταγή ακρίβειας με το μήνα

Όσον αφορά στα καύσιμα αυτό το οποίο λένε κυβερνητικές πηγές είναι ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η κρίση. Το μέτρο της επιδότησης καυσίμων ήρθε για να μείνει και το πιο πιθανό είναι να αλλάξει μορφή. Η ισχύς του είναι έως το τέλος Ιουνίου και αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η επιδότηση να δίνεται με τον μήνα και να αυξομειώνεται ανάλογα με τις τιμές που θα υπάρχουν στην αγορά με βασικό στόχο την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως το ίδιο θα συμβεί και με το πετρέλαιο κίνησης και μάλιστα εδώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η επιδότηση μπορεί να είναι πιο γενναία, δηλαδή να μην μείνει στα 15 λεπτά.

Στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναζητούν επίσης την μορφή που θα έχει η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας». Εδώ, το μέτρο αυτό που αφορά τους πιο αδύναμους εξετάζεται να είναι μηνιαίο με ένα ποσό το οποίο θα ανανεώνεται έως το τέλος του 2022 και αυτό δεν θα αφορά μόνο τα καύσιμα αλλά και τα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr