Ο Βαρθολομαίος δημιουργεί «ρήγμα» με την Ρωσία;- «Σας εκχριστιανίσαμε και σας εκπολιτίσαμε»!!

Βαρθολομαίος

Σε μια απίστευτη έκρηξη προέβη σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολοαμάιος ο οποίος εμφανίστηκε όχι απλά λάβρος κατά της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας αλλά σε επίπεδο σαν να θέλει να διαρήξει τις σχέσεις οριστικά!

Επιπλέον και στα όσα λαλίστατα ανέφερε άφησε και υπονοούμενα παραχώρησης ουσιαστικά του πρωτείου της Κωνσταντινουπόλεως (έναν διακαή πόθο της παπικής εκκλησίας) μέσω της ουδετεροποίησης υποβάθμισης λέγοντας ότι είναι μια… εφεύρεση! Τώρα το θυμήθηκε;

Τέλος και ίσως σε ένα από τα ποια σημαντικά ζητήματα των ημερών αυτό των εμβολιασμών έφτασε σε σημείο να τραβήξει “κόκκινη γραμμή” έναντι κάθε ιερωμένου που θα μιλήσει για τα εμβόλια με γνώμη αντίθετη των όσων οι τηλεοπτικοί ειδικοί απαιτούν.

Ένας λόγος πρωτοφανής και σε αρκετά σημεία διχαστικός γιατί απλά ήθελε να δικαιολογήσει το διαχωρισμό της ουκρανικής εκκλησίας ο οποίος έγινε και με τις ευλογίες των ΗΠΑ;

Μήνυμα προς το Πατριαρχείο Μόσχας στέλνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο θέμα της απόδοσης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και την σφοδρή αντίδραση της ρωσική Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει πως

«πιέζεται λοιδωρούμενος να ενδώσει και αυτός στις κοσμικές επιταγές εκείνων που, έναντι των ιεροκανονικών και ιστορικών επιχειρημάτων μας, προβάλλουν την οικονομική και κοσμική ευρωστία και ισχύ τους και μάλιστα έναντι Εκκλησιών που εξαρτώνται πολιτικά από ‘τον καλό τους λόγο’.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέτει ζήτημα «Τρίτης Ρώμης» και διερωτάται: «Σε τι ωφελήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας σε κοσμικό επίπεδο; Τί κέρδισε; Ύβρεις, σπιλώσεις, συκοφαντίες, ονειδισμό και ταπεινώσεις.

Αντίθετα, όσοι πολέμησαν αυτή την ενέργεια, έχουν προσήλωση σε κάποιο “όνειρο” σύμφωνα με το οποίο τα πολιτικά σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο εξυπηρετούνται με άρμα την Εκκλησία.

Και ο νοών νοείτο. Αυτό φυσικά, το ότι διηκόνησα και πάλιν την Αλήθεια, έθιγε τους γεωπολιτικούς και λοιπούς σχεδιασμούς των αδελφών μας για αυτό και αντέδρασαν με τέτοια σφοδρότητα».

Ο Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα απέναντι στην ηγεσία της ρωσικής Εκκλησίας λέγοντας:

«Η προσωπική πολεμική με συκοφαντίες ως προς το ταπεινό μου πρόσωπο αλλά κυρίως η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των ιστορικών ευθυνών του Θρόνου που τους εκχριστιάνισε και γιατί όχι που τους εξεπολίτισε,

χωρίς να αλλοιώσει τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, είναι αυτή που δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου και διστακτικότητας στις υπόλοιπες Εκκλησίες να μη συνταυτιστούν και εναρμονιστούν με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Το «Πρωτείο» είναι εφεύρεση!

Σε σχέση με το «Πρωτείο» του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει πως «είναι καινούργια εφεύρεση το λεγόμενο ‘Πρωτείο’ του Κωνσταντινουπόλεως, όπως αυτό χρησιμοποιείται με αρνητική χροιά και χαρακτηριζόμενο ως ‘παπικό’, θέλοντας προφανώς να ερεθίσει και σκανδαλίσει μερικούς αδελφούς μας.

Θέλω να ρωτήσω: Κάθε Επισκοπή δεν έχει Πρώτο; Κάθε Εκκλησία δεν έχει Πρώτο; Τότε οι κατά τόπους Εκκλησίες γιατί δεν έχουν;

Αφού από την μικρότερη δομή που είναι η ενορία, μέχρι την Τοπική Εκκλησία ως οντότητα, έχουν Πρώτο, τότε πώς είναι δυνατόν να μην έχουν τον Πρώτο τους οι Τοπικές Εκκλησίες;

Αν δεν έχουμε Πρώτο τότε είμαστε μια ομοσπονδία τοπικών διοικητικών εκκλησιαστικών σχημάτων και όχι η κοινωνία, κατά το πώς θέλει η εκκλησιολογία μας, τοπικών Εκκλησιών με επί κεφαλής τον Πρώτο.

Αυτή η ομοσπονδιοποίηση, η νέα εκκλησιολογία, δείχνει ότι δεν πορεύονται ορισμένοι αδελφοί στα βήματα των πατέρων μας».

Εκτίμηση για Ιερώνυμο και Χρυσόστομο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την εκτίμηση του για τους Προκαθήμενους της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου λέγοντας:

«Με τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (Κύπρου), όπως και με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τον οποίο, επίσης, έχουμε μία εξαιρετική επικοινωνία και συναντίληψη επί πολλών θεμάτων,

συνεργαστήκαμε στενά για την πραγματοποίηση – και κατά τη διεξαγωγή – της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 2016.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στην πανδημία τονίζει πως «ο κορωνοϊός δεν έκανε και δεν κάνει διακρίσεις.

Πρέπει να εμπιστευόμεθα την ιατρική κοινότητα, που αυτή και μόνον αυτή έχει τη γνώση να δίδει απαντήσεις σε κάθε ανησυχία, σε κάθε αμφιβολία, αλλά και σε κάθε fake news και συνομωσιολογικό σενάριο που κυκλοφορεί και μπορεί να παρασύρει έναν άνθρωπο που φοβάται σε μία λάθος απόφαση.

Ωστόσο, όπως και άλλες φορές έχω επισημάνει, είναι απαράδεκτο, ενώπιον τόσων θυμάτων και τόσου πόνου, να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, πιθανότατα για λόγους αυτοδικαίωσης και αυτοπροβολής,

είτε υποτιμούν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό, είτε, ακόμα χειρότερα, αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας, θεωρώντάς την κατασκεύασμα διαφόρων κύκλων.

Και θα επαναλάβω ότι είναι ακόμη προκλητικότερο όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, δυστυχώς και από κάποιους κληρικούς ή μοναχούς, οι οποίοι, μάλιστα, έχοντας άποψη επί παντώς επίστητού, αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού τους Θεού».

Κάνει επίσης αναφορά στους θανάτους και τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν όσοι νόησαν με κορωνοϊό:

«Ένας από τις χιλιάδες των συναθρώπων μας που είχαν μία τέτοια εμπειρία είναι και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους,

ο οποίος όταν νόσησε δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί και δοκιμάστηκε σκληρά, κινδύνευσε, και χάριν των προσπαθειών των θεραπόντων ιατρών του, με τη βοήθεια του Θεού, αποθεραπεύτηκε και σήμερα προτρέπει τους πάντες να εμβολιαστούν».

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ιερείς και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να τον υποδέχονται θερμά.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από 12 χρόνια, καθώς η τελευταία του επίσημη επίσκεψη του είχε πραγματοποιηθεί το 2009.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους. Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέβηκε πρώτος στο βήμα για να τον προλογίσει, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ. Μάλιστα, θυμήθηκε ότι το 2004 είχε υπηρετήσει και ο ίδιος ως διάκονος κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης.

«Εμείς, τα πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές καρδιές για έβδομη φορά στην ιστορική και φημισμένη Πατριαρχική σας διακονία…

Προσβλέπουμε σε εσάς, λοιπόν, Παναγιώτατέ, για να μας δείξετε τον δρόμο και να μας δώσετε ένα ανανεωμένο και εμπνευσμένο όραμα για την πίστη των αγίων και των Αποστόλων που γνωρίζετε τόσο καλά».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερα έμφαση στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.