Ο σπόρος που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και «κόβει» την όρεξη

λιναρόσπορος

Εδώ και αιώνες, ο λιναρόσπορος τιμάται ως ένα από τα τρόφιμα με εξαιρετικές ιδιότητες προστασίας της υγείας.

Σήμερα, αναδεικνύεται σε υπερτρόφιμο, με τις επιστημονικές μελέτες να τονίζουν τα οφέλη του, από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, μέχρι τη συμβολή του στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τους επιστήμονες.

1. Προστατεύει την καρδιά
Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος (7 γραμμάρια) παρέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια πηγή άλφα-λιποϊκού οξέος (ALA), ενός ω-3 λιπαρού οξέος φυτικής κατά βάση προέλευσης, το οποίο αποτελεί ένα εκ των δύο πιο σημαντικών λιπαρών οξέων που πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ALA στον λιναρόσπορο απέτρεψε την αποθήκευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, μείωσε τη φλεγμονή στις αρτηρίες και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται, επίσης, με χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιακών παθήσεων.

2. Αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου
Οι λιγνάνες είναι φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και οιστρογονικές ιδιότητες, οι οποίες φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και βελτιώνουν την υγεία. Παρατηρητικές μελέτες έχουν δείξει η αυξημένη κατανάλωση λιναρόσπορου από γυναίκες στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση λιναρόσπορου, καθώς, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη 15 ανδρών, η κατανάλωση 30 γρ. την ημέρα σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλών λιπαρών μείωσε τα επίπεδα των δεικτών καρκίνου του προστάτη, υποδεικνύοντας χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης. Στοιχεία υπάρχουν και για τη συμβολή του στην πρόληψη καρκίνου του δέρματος και του παχέος εντέρου.

3. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου
Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος περιέχει 3 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή το 8-12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Η περιεκτικότητά του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, μάλιστα, επιβραδύνει τον ρυθμό πέψης, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και τη μείωση της χοληστερόλης. Βοηθά, επίσης, στη δυσκοιλιότητα και σε πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

4. Βελτιώνει τη χοληστερόλη
Σε μία μελέτη ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση 30 γρ. λιναρόσπορου καθημερινά για 3 μήνες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 17% και την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την «καλή» HDL χοληστερόλη αυξήθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης, κατά 12%.

5. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Καναδική μελέτη βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 30 γρ. λιναρόσπορου για έξι μήνες μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 10 mmHg και 7 mmHg αντίστοιχα, ενώ για όσους λάμβαναν ήδη φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση οι αριθμοί ήταν ακόμη μεγαλύτεροι.

7. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που πρόσθεσαν 10-20 γραμμάρια λιναρόσπορου στην καθημερινή τους διατροφή για τουλάχιστον ένα μήνα παρατήρησαν μείωση της τάξης του 8-20% στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

8. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Αν έχετε την τάση να καταναλώνετε διάφορα σνακ ανάμεσα στα γεύματα, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να συμπεριλάβετε τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας. Μελέτη έδειξε ότι μόλις 2,5 γρ. λιναρόσπορου μειώνουν το αίσθημα της πείνας και την όρεξη γενικότερα.

Έτσι, ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθά στον έλεγχο του βάρους, καταστέλλοντας την πείνα και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.