Ο ρωσικός στρατός έφτασε στο Κίεβο μέσα σε λίγες ώρες – Χάρτες των κατακτημένων περιοχών και των μαχών

Χάρτες

Η επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Πέμπτης – μέσω Λευκορωσίας από τον Βορρά και Κριμαίας από τον Νότο – μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς από εδάφους και αέρος.

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάζουν διεθνή μέσα, ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει, πλέον, παρουσία περίπου στο 1/3 της Ουκρανίας,

ενώ πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, που επικαλείται το Newsweek, αναφέρει πως η χώρα θα έχει παραδοθεί στους Ρώσους «μέσα στις επόμενες 96 ώρες».

Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί, πλέον, στο Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από την ουκρανική πρωτεύουσα, στην πόλη Χοστομέλ.
Παράλληλα, οι Ρώσοι πολιορκούν με εναέριες και επίγειες δυνάμεις το Κίεβο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ως το βράδυ η μισή ουκρανική επικράτεια θα έχει πέσει στα χέρια τους. Μετά την (πιθανή) κατάληψη του Κιέβου, ένα τρίτο «κύμα» από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται να κινηθεί σε άλλη περιφέρεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους New York Times.

Δείτε τον χάρτη του Γαλλικού Πρακτορείου με την ρωσική επέλαση (τελευταία ενημέρωση στις 17:00)

xartis_galliko
Με γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που έχει μπει ο ρωσικός στρατός, ενώ με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές είναι οι περιοχές που κατείχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Οι κίτρινες βούλες παρουσιάζουν τις περιοχές στις οποίες γίνονταν μάχες, ενώ με βούλες κόκκινου χρώματος διακρίνονται οι περιοχές στις οποίες έχουν καταγραφεί μεγάλες εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μέχρι και τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, οι μεγάλες μάχες μέχρι εκείνη την ώρα γίνονταν στα βόρεια, στο Τσερνομπίλ και και στο Χοστομέλ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, με τον ρωσικό στρατό να έχει πατήσει ήδη πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι Ρώσοι έχουν πρόθεση να ρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν τη δική τους μέθοδο διακυβέρνησης» ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Μάχες μαίνονται επίσης στη Χερσώνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου, ενώ πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, με βάση την ενημέρωση του BBC και πέρα από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το βράδυ της Πέμπτης και στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι 75 ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και 100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στα εδάφη της χώρας, προκαλώντας πλήγματα.

Κρεμλίνο: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το Κίεβο τους όρους παράδοσης»

Έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος -σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.