Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Μόσχα

Για να συζητήσει την κατάσταση της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ και οι χώρες της συμμαχίας για την Ουκρανία συζητούν για στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στην αμερικανική βάση Ramstein στη Γερμανία, αναφέρει η EFE.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την επίσκεψή του στο αρχηγείο της επιχείρησης στις αρχές της εβδομάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του με ξένους ηγέτες. Επίσης, «συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής ατζέντας», είπε επίσης. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Ukrainska Pravda, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Pantir-S1 εγκαταστάθηκαν όχι μόνο σε επίσημα κτίρια στη Μόσχα, αλλά και κοντά στην κατοικία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Novo-Ogariovo, ένα προάστιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ένα τέτοιο σύστημα παρατηρήθηκε 10 χιλιόμετρα από την επίσημη κατοικία του Ρώσου ηγέτη έξω από τη Μόσχα, σύμφωνα με το αναφερόμενο δημοσίευμα. Το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, άρχισαν να εμφανίζονται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης βιντεοσκοπήσεις συστημάτων αεράμυνας σε στέγες κτιρίων και χώρων στη Μόσχα.

Μαζί με τις εγκαταστάσεις κοντά στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε γνωστά σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τέτοια συστήματα. Ρωσικά κανάλια Telegram, καθώς και δυτικοί εμπειρογνώμονες του OSINT (Open Source Intelligence – Intelligence from open sources) δημοσίευσαν εικόνες του κτιρίου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ενώ στην οροφή τοποθετήθηκε σύστημα Panţîr-S1.

Επιπλέον, εικόνες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή του εθνικού πάρκου Losinii Ostrov και στο έδαφος της Αγροτικής Ακαδημίας Τιμιριάζεφ στη Μόσχα εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με την EFE.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η συμμαχία για την Ουκρανία, που αποτελείται από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, συναντήθηκε την Παρασκευή στην αμερικανική βάση στο Ramstein της Γερμανίας, για μια υπουργική συνάντηση που επικεντρώθηκε στο αίτημα μεγαλύτερης στρατιωτικής υποστήριξης για τη χώρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής Γερμανικά τανκς Leopard.

Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, καθώς και ομόλογοί τους από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία κ.λπ.