Ο Πάπας αλλάζει τα κείμενα της Μεγάλης Παρασκευής λόγω κορονοϊού

«Λειτουργία στον καιρό της πανδημίας» με σκοπό την προσευχή για το τέλος του COVID-19…

Του Μανώλη Κείου

Για τους Ρ/Καθολικούς η τρέχουσα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή τον κορονοϊό βρήκε την ευκαιρία να…καινοτομήσει!

Ο ποντίφικας ενέκρινε τη Δευτέρα δύο νέα λειτουργικά κείμενα, μεταξύ των οποίων ένα για την Μεγάλη Παρασκευή, τα οποία και τα δύο δημιουργήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία.Ένα από τα λειτουργικά κείμενα ήταν μια «λειτουργία στον καιρό της πανδημίας», μια «εκκλησιαστική λειτουργία», με σκοπό την προσευχή για το τέλος της πανδημίας του COVID-19. Το άλλο ήταν μια «ειδική πρόθεση» (ή ένας συγκεκριμένος σκοπός που μπορεί να προσφέρει μια λειτουργία) για τον κορονοϊό που θα αφορά τις λειτουργίες της Μεγάλης Παρασκευής.

Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής των ρ/καθολικών λοιπόν θα περιλαμβάνει μια προσευχή για λογαριασμό «αυτών που υποφέρουν εξαιτίας αυτής της πανδημίας». Η αφιερωματική λειτουργία θα περιλαμβάνει μια προσευχή που θα ζητάει από τον Θεό να «δώσει αιώνια ανάπαυση στους νεκρούς, ανακούφιση στους πενθούντες, ίαση στους άρρωστους, ειρήνη στους τεθνεώτες, δύναμη στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, σοφία στους ηγέτες μας και το θάρρος να φτάσουμε όλοι εν αγάπη, έτσι ώστε μαζί να δώσουμε δόξα στο άγιο όνομα σου. «

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη στείλει τα δύο λειτουργικά κείμενα στους καθολικούς επισκόπους σε ολόκληρο τον κόσμο.Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα, επικεφαλής της υπηρεσίας των Καθολικών για τη Θεία Λατρεία, δήλωσε σε διάταγμα που συνοδεύει το κείμενο της Μεγάλης Παρασκευής ότι η ιερή ημέρα «έχει ιδιαίτερη σημασία [φέτος] λόγω της τρομερής πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο». «Πράγματι, την ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε το λυτρωτικό πάθος και το θάνατο του Ιησού Χριστού στο Σταυρό, ο οποίος ως αμνός έχει πάρει πάνω του τον πόνο και την αμαρτία του κόσμου, η εκκλησία εγείρει τη φωνή της στην προσευχή στον Παντοδύναμο Θεό Πατέρα για όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν περισσότερο «, ανέφερε.