Ο καιρός χαλάει – Συμβουλές από την Πολιτική Προστασία

Με στόχο να αντιμετωπιστούν πιθανές συνέπειες που θα προκύψουν από την επιδείνωση του καιρού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά μέτρα που πρέπει να πάρουν.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα (www.fireservice.gr) και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Βροχές και κρύο την Κυριακή και την Μ. Δευτέρα – Η πρόγνωση για το Πάσχα

Σήμερα Κυριακή, με βροχερό καιρό, πολύ σκόνη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Η Μ. Δευτέρα θα είναι η πιο κρύα ημέρα της εβδομάδας, ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί.

Από Μ. Τρίτη μεσημέρι βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός.

Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή κάποιες αραιές νεφώσεις και ξανά λίγο σκόνη, όμως με άνοδο της θερμοκρασίας.

Όμως το τριήμερο Μ. ΣάββατοΚυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα προβλέπεται ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο με τη θερμοκρασία στους 21 με 24 βαθμούς.

Μάλιστα οι καλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και μετά.

Την Κυριακή αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, και από το μεσημέρι σε Μακεδονία, Θράκη και βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Λόγω των νοτιάδων στη βόρεια Κρήτη θα φτάσει όμως και τους 25 βαθμούς Κελσίου και τοπικά και λίγο παραπάνω.

Λόγω του πέπλου της σκόνης είναι εντυπωσιακό ότι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές τα ξημερώματα.

Στο Ηράκλειο το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από 23 βαθμούς!

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται συννεφιά με βροχές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ . Η θερμοκρασία έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μ. Δευτέρα αναμένεται βροχερός καιρός.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, καθώς και στο βόρειοανατολικό Αιγαίο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα περιοριστεί σταδιακά στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι στα νότια θα είναι δυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ στις βόρειο στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.