Ο «Γλαύκος» της Κύπρου αλλάζει τη μοίρα του ελληνισμού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ExxonMobil το μέγεθος του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκο» κυμαίνεται μεταξύ 5 τρισ. κυβικά πόδια και 8 τρισ. κυβικά πόδια. Ωστόσο, οι ογκομετρικές εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η μέση ποσότητα αναμενόμενων ανακτήσιμων αποθεμάτων του κοιτάσματος (50% πιθανότητα ύπαρξης) βρίσκεται πολύ κοντά στα 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για δύο δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη πως ένα κοίτασμα θεωρείται γιγαντιαίο όταν τα αποθέματά του ξεπερνούν τα 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου, τότε μιλάμε για μια γιγαντιαία ανακάλυψη στη Μεγαλόνησο.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε ότι για την Κύπρο, το γεγονός ανακάλυψης ενός κοιτάσματος -από τα μεγαλύτερα στον κόσμο την τελευταία τριετία- αποτελεί γεγονός τεράστιας σημασίας. Να σημειώσουμε ότι με βάση την μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ σήμερα (6,42 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια) η ακαθάριστη αξία του ανέρχεται σε 45 δισ. ευρώ δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του κυπριακού ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν χαρτογραφημένοι τουλάχιστον 10 στόχοι κοιτασμάτων παρόμοιοι με το κοίτασμα «Zohr», το γεγονός ανοίγει τεράστιους ορίζοντες για τον ελληνοκυπριακό ελληνισμό (Εικ.1).


Να σημειώσουμε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ που έχει ήδη χαρτογραφήσει παρόμοιους στόχους κοιτασμάτων Ερατοσθένης-Νότια-1, 2 & 3, (Εικ.1) περίμενε με αγωνία την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον Γλαύκο διότι το γεγονός της ανακάλυψης φυσικού αερίου αυξάνει τις πιθανότητες ανακάλυψης επί πλέον αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Βεβαίως, η ανακάλυψη στον Γλαύκο δεν είναι αρκετή για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η ανακάλυψη αποθεμάτων ύψους τουλάχιστον 10 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

Αλλά με δεδομένη την ανακάλυψη της Καλυψώς, όπου κατά την ΕΝΙ η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της είναι δυνατόν να πιστοποιήσει αποθέματα μεταξύ 6 και 8 τρισ. ποδών, τυχόν συνεκμετάλλευση των ήδη ανακαλυφθέντων αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Επίσης, να τονίσουμε ότι η ανακάλυψη του Γλαύκου ενισχύει και κατοχυρώνει την ασφάλεια της Κύπρου λόγω του ότι ενισχύονται τοπικά τα συμφέροντα των εταιρειών που στην ουσία αντιπροσωπεύουν κράτη.

ΠΗΓΗ: Ηλίας Κονοφάγος – slpress.gr

  • O Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος είναι Χημικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρίας Flow Energy S.A. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Είναι Eisenhower Fellow των ΗΠΑ στον τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα. Έχει διεθνή παρουσία με πλέον των 200 επιστημονικών ανακοινώσεων.