Ο Έλον Μασκ θαυμάζει τον Ναπολέοντα: Aντιγράφει το στυλ ηγεσίας του

Ο Έλον Μασκ μελέτησε τη βιογραφία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για να αντλήσει διδάγματα από το στυλ ηγεσίας του Γάλλου αυτοκράτορα, υποστηρίζει ο βιογράφος του.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη «λατρεύει τη στρατιωτική ιστορία» και «πιστεύει ότι υπάρχουν διδάγματα που μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα των επιχειρήσεων» από τη μελέτη της καριέρας του Ναπολέοντα, λέει ο Γουόλτερ Άιζακσον, ο οποίος ακολούθησε για μεγάλο διάστημα την τελευταία τριετία τον Μασκ σε διάφορες δραστηριότητές του, προκειμένου να συγγράψει τη βιογραφία του με τίτλο “Elon Musk”, που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα.

«[Ο Μασκ] πιστεύει ότι όπου βρισκόταν ο Ναπολέοντας, εκεί απέδιδαν τα μέγιστα οι στρατιές του. Του άρεσε, λοιπόν, να εμφανίζεται αργά τη νύχτα στις γραμμές παραγωγής στην Tesla και τη SpaceX», είπε στο Axios ο Άιζακσον, που έχει γράψει τις βιογραφίες μεταξύ άλλων του Χένρι Κίσινγκερ και του Στιβ Τζομπς.

Ο Μασκ συνέκρινε τον εαυτό του με «στρατηγό στο πεδίο της μάχης»

Στο βιβλίο του ο 71χρονος συγγραφέας περιγράφει ένα περιστατικό με τον Μασκ να επιβλέπει για πάνω από μία ώρα τεχνικούς στις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Τέξας να εργάζονται σε έναν υπό κατασκευή κινητήρα προώθησης του Starship.

«Αν βλέπουν το στρατηγό τους στο πεδίο της μάχης, θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο», είπε ο Μασκ στον βιογράφο του. «Αυτό το έμαθα διαβάζοντας για τον Ναπολέοντα».

Συχνά ο Μασκ ακούει τις νύχτες το δημοφιλές podcast “Hardcore History”, αποκάλυψε ο Άιζακσον.

Στο μικροσκόπιο το στυλ ηγεσίας του Μασκ

Το στυλ ηγεσίας του αφεντικού της Tesla και της SpaceX έχει μπει ακόμη περισσότερο στο μικροσκόπιο αφότου αγόρασε τον περασμένο Οκτώβριο το Twitter έναντι 44 δις. δολαρίων. Από τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, κάλεσε το εναπομείναν προσωπικό να εργάζεται σκληρά και άλλαξε το λογότυπο του Twitter αντικαθιστώντας με το X το διάσημο πουλί. Ο Μασκ απεχθάνεται την τηλεργασία – την οποία αποκάλεσε, μάλιστα, «ηθικά εσφαλμένη».

Τον περασμένο μήνα η Έστερ Κρόφορντ -, πρώην στέλεχος του Twitter, που έγινε διάσημη όταν αποκαλύφθηκε ότι κοιμόταν τα βράδια στο γραφείο της για να προλάβει τις προθεσμίες που είχε ορίσει ο Μασκ, – είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι «δυναμικός» ηγέτης, αλλά έχει μια οδυνηρή «έλλειψη ενσυναίσθησης» έναντι των ατόμων που τον περιβάλλουν.

Τι λέει ο βιογράφος του Μασκ για τη «μονομαχία στο κλουβί» με τον Ζούκερμπεργκ

Ο Άιζακσον προκάλεσε ντόρο τη Δευτέρα, όταν προώθησε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο, που του έστειλε τα χαράματα της Κυριακής τοπική ώρα ο Μασκ, από την ανταλλαγή μηνυμάτων του με το αφεντικό της Meta, Μαρκ Ζούκερμπερκ. Στα μηνύματα αυτά ο Ζούκερμπεργκ είπε στον Μασκ ότι πρέπει «να προχωρήσουν παρακάτω» και να εγκαταλείψουν την ιδέα της «μονομαχίας σε κλουβί», αν δεν μπορούν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τον αγώνα.

Ο Άιζακσον είπε στο Axios ότι «φαίνεται απίθανο» να λάβει όντως χώρα ο αγώνας ανάμεσα στους δύο μεγιστάνες της τεχνολογίας. «Προφανώς θεωρώ ότι αυτή η ιδέα της μονομαχίας στο κλουβί είναι παντελώς γελοία», πρόσθεσε.