Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγει πρόεδρος με 99,05%: 110.000 νέες εγγραφές μελών – Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε παράταξη και επιστρέφει στον «δρόμο» της εξουσίας

Αλέξης Τσίπρας

Η «πρωτόγνωρη συμμετοχή» στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, την οποία και ανέδειξε πολιτικά ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τις 150.000 ψήφους, προσθέτοντας 110.000 νέα μέλη στους καταλόγους των εγγεγραμμένων μελών της Κουμουνδούρου.

Στην ουσία αυτό που πέτυχε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με όχημα τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την οργανωμένη βάση είναι να «αντιστοιχήσει» το κόμμα με τους ψηφοφόρους του γιατί αυτό μέχρι χτες δεν υφίστατο.

Μέχρι χτες το κόμμα ήταν «ανοιχτό» στο γνωστό παλιό «3%» (του «καλού παλιού καιρού» που λένε οι παλιοί ψηφοφόροι του κόμματος).

Είχε δίκιο ο Α.Τσίπρας που χαρακτήρισε το χθεσινό βήμα «σπουδαίο» και «αποφασιστικό», συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των όρων της «πολιτικής αλλαγής».

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ως «πολιτικάντικοι» όροι σε πολλούς αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι περισσότερο.

Είναι το εφαλτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει στην κυβερνητική εξουσία.

Η απόπειρα μαζικής διεύρυνσης του κόμματος μέσω της εγγραφής νέων μελών στέφθηκε με επιτυχία, αφού η αρχική φιλοδοξία για διπλασιασμό των κομματικών δυνάμεων καλύφθηκε και μάλιστα με το παραπάνω.

Ταυτόχρονα η συμμετοχή αυτή έδειξε ότι το πολιτικό σκηνικό όντως αλλάζει καθώς για άλλη μία φορά το «πολιτικό δίπολο» στην Ελλάδα «δουλεύει».

Δεν μας κάνει η νυν κυβέρνηση στρεφόμαστε στην νυν αντιπολίτευση και πάει λέγοντας.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη της, φτάνοντας αυτά σε εξαψήφιο αριθμό και σε ποσοστό 10% περίπου των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όπως ακριβώς είχε περιγράψει τότε ο κ. Τσίπρας την «εντολή μετασχηματισμού» του κόμματος που έλαβε, κατά τη βραδιά της «γλυκιάς ήττας».

Γλυκιά μεν για τον ίδιο, αν και αναμενόμενη, υπήρξε και η «αναβάπτιση» του κ. Τσίπρα ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς η αποδοχή του άγγιξε το 99%, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 80%, επικυρώνοντας τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ως ηγέτη του κόμματος.

Η ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό του, άλλωστε, λειτουργεί συσπειρωτικά ενόψει των εθνικών εκλογών, αφού η προεκλογική εκστρατεία, της οποίας ηγήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση, ερμηνεύει στο μεγαλύτερο ποσοστό το χθεσινό αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμένει -μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος και μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- το «asset» του πολιτικού φορέα.

Από κόμμα, σε παράταξη

Η ανταπόκριση της κοινωνικής βάσης, άλλωστε στο «προσωπικό στοίχημα», του κ. Τσίπρα για αθρόα προσέλευση στις χθεσινές κάλπες, αποτυπώνει τη δυνατότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να συνομιλεί απευθείας με ένα μέρος του εκλογικού σώματος.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες ως «προσωπική δέσμευσή» του την νικηφόρα πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Ακόμη παρατήρησε πως σε διάστημα τριών ετών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύξησε τα μέλη του από 30.000 σε 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη χθεσινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους, συνολικά από το 2019.

Την ίδια ώρα, τα 110.000 νέα μέλη αποτελούν ισάριθμα «χέρια» για την προετοιμασία των εθνικών εκλογών, καθώς στην ανάλυση της Κουμουνδούρου, οι εθνικές κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή, με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτός από την πολιτική ανθεκτικότητα που η επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει για το κόμμα η δεκαετής ανοδική πορεία του (από το 2012), που διανθίζεται από την παρουσία νέων ηλικιών και ταξικών εκπροσωπήσεων.

Περνώντας χθες στην αντεπίθεση, «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμερα έχει 172.000 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων πάνω από 110.000 εγγράφηκαν σε μια κάλπη που αφορούσε μόνο μέλη και όχι φίλους και συγγενείς» απάντησε η Κουμουνδούρου, αντιπαραβάλλοντας τις ψήφους για την ανάδειξη των πολιτικών αρχηγών σε αντίστοιχες διαδικασίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150000 ψήφους για να επανεκλεγεί. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο» ανέφερε η Κουμουνδούρου και κατέληξε πως

«αντιστοίχως ο κ. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μην το ψάξουμε καλύτερα».

Εν ολίγοις στη ΝΔ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, γιατί όντως υπάρχει ρεύμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Άλλωστε γι’αυτό φρόντισε το ίδιο το κυβερνών κόμμα με την άνευ προηγουμένου κάκιστη διακυβέρνηση των τριών τελευταίων ετών.