Προκλητικός πάλι ο Ερντογάν επικαλείται -διαστρεβλώνοντας- τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σε μήνυμα του προέδρου Ερντογάν με αφορμή την σημερινή 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης που είναι, όπως αναφέρει, «ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας», ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι διομολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

[σ.σ. ο προκλητικός ασιανός μιγάς, εάν είχε διαβάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης θα γνώριζε ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα αλλά μόνο μουσουλμανική, δηλαδή θρησκευτική και όχι εθνοτική. Αναφορικά δε με τα νησιά, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη, η Τουρκία παραιτείται από κάθε εδαφική διεκδίκηση πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της. Και έχει το θράσος ο αγράμματος μαφιόζος ισλαμιστής να επικαλείται τη Συνθήκη;].

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία τηρεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης τα 99 χρόνια από την υπογραφή της, τονίζει:

«Ωστόσο, πρόσφατα, ειδικά από την Ελλάδα, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας [σ.σ. επιμένει], έχουν αγνοηθεί ή σκόπιμα διαβρωθεί.

»Δεν είναι δυνατόν για τη χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Η Τουρκία αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους», αναφέρει.

«Ενώ η Τουρκία προχωρά σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και της Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» καταλήγει στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: tribune.gr