Νόμπελ Ειρήνης στον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλ. Μπιαλιάτσκι

Με φόντο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής (07.10.2022), την επιλογή της που φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το φετινό βραβείο Νόμπελ, λοιπόν, απονεμήθηκε στον ακτιβιστή από τη Λευκορωσία Άλες Μπιαλιάτσκι, στον οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Memorial, από τη Ρωσία και στον οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ουκρανία Center for Civil Liberties.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Ποιος είναι ο Αλές Μπιαλιάτσκι

Ο Μπιαλιάτσκι ήταν ένας από τους εμπνευστές του δημοκρατικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Λευκορωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στη χώρα του. Ίδρυσε την οργάνωση Viasna (Άνοιξη)  το 1996.

Η Viasna εξελίχθηκε σε μια ευρείας βάσης οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τεκμηρίωσε και διαμαρτυρόταν για τη χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές εναντίον πολιτικών κρατουμένων.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Αλές Μπιαλιάτσκι. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο Μπιαλιάτσκι δεν έχει κάνει πίσω στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.