Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πορεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο – Ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη και συνεργασία

Στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα

«Η Ελλάδα παράγοντας ισχύος και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού αναφέρθηκε στις αλλαγές που σημειώθηκαν στη διεθνή τάξη πραγμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στους τακτικισμούς αναθεωρητισμού που ακολουθούν ορισμένα κράτη, επισήμανε ότι ο «κόσμος άλλαξε, αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος παραμένει το Διεθνές Δίκαιο».

Και τόνισε ότι η Ελλάδα πορεύεται με βάση αυτό, τον σεβασμό στην κυριαρχία των λαών, των σχέσεων της ισοτιμίας όλων των κρατών. «Εμείς επιλέξαμε την πολιτική των αρχών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε μέσα από αριθμούς την πορεία του αυτά τα 3,5 χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας,

λέγοντας ότι έχει πραγματοποιήσει 244 επισκέψεις σε 81 χώρες, έχει συναντήσει 112 ομολόγους του, ενώ επισκέφτηκε 19 χώρες που η ελληνική διπλωματία σε υπουργικό επίπεδο δεν είχε υπάρξει ποτέ.

«Ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη και συνεργασία»

«Ισχυροποιήσαμε παλιές συμμαχίες και δημιουργήσαμε νέες, υπογράψαμε ιστορικές συμφωνίες, έχουμε 112 δεσμεύσεις για να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά την Τουρκία, δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία» και έκανε ειδική αναφορά στη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του όχι μόνο οι Τούρκοι αξιωματούχοι και επίσημοι, αλλά και ο λαός.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη ώρα θα σταθεί δίπλα στην Τουρκία «και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τον πόνο τους. Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα, τα διαπερνά», όπως είπε.

Μίλησε για τη δύναμη του διαλόγου, που μπορεί να μην επιλύει τις διαφορές αλλά δημιουργεί συγκλήσεις, προσθέτοντας ότι,

μέσα από την εγκαρδιότητα, μπορεί να ελπίζουμε πως θα προκύψει ένα ασφαλέστερο μέλλον και για τις δύο χώρες.