Νίκος Χριστοδουλίδης: Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και τα επεισόδια στη Χλώρακα

ΠτΔ – Συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του, στο Προεδρικό Μέγαρο. // PoR - Press Conference on the first 100 days of his administration Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, holds a Press Conference on the first 100 days of his administration.

Αρνητική ήταν και πάλι η απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», και ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ αρμόδιο για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αφρική κ. Μίροσλαβ Γιένκα, είπε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση.

Χαίρομαι πάρα πολύ από όσα έχω ακούσει από τον κ. Γιένκα, πρώτα και πάνω από όλα που αναγνωρίζει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Εξέφρασα την ελπίδα, την αισιοδοξία να γίνει κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στο τέλος της πρώτης επίσημης βδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Επανέλαβα την πρόταση μου αν ήταν εφικτό να υπάρξει απόψε μια κοινή συνάντηση, δυστυχώς, το μήνυμα που πήρα το απόγευμα ήταν και πάλι αρνητικό.

Θεωρώ, επίσης, σημαντικό ότι θα υπάρξουν συναντήσεις στις αμέσως επόμενες μέρες και εκτός Κύπρου, συναντήσεις που θα είναι καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η όλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Κληθείς να αναφερθεί στα επεισόδια στη Χλώρακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η βία δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα και είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται.

Καθώς το Μεταναστευτικό είναι μέσα στις υψηλές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η βία δεν βοηθά στη γρήγορη αντιμετώπιση του γιατί αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα, και δεν είναι λόγια ή δηλώσεις για να ‘χαϊδέψουν τα αφτιά’ κάποιων. Εδώ και τέσσερεις μήνες αυτοί που φεύγουν από τη χώρα είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Έχουμε ενισχύσει το Γραφείο Επιστροφών αυξάνοντας τις επιστροφές κατά 55%. Εξετάζονταν χίλιες αιτήσεις τον μήνα, αυτή τη στιγμή εξετάζονται 1800 αιτήσεις τον μήνα. Έχουν μειωθεί κατά 50% οι αφίξεις στην Κύπρο ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι για εμάς είναι προτεραιότητα και, ναι, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις δυσκολίες που δημιουργεί.

Έχω ήδη μιλήσει με αρμόδιους Υπουργούς και τις επόμενες μέρες θα δείτε και αποφάσεις σε σχέση με επιδόματα, σε σχέση με δικαιώματα κ.ο.κ.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ και των ΗΕ είμαστε έτοιμοι και ανταποκρινόμαστε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά μηδενική ανοχή σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση, σε όλους αυτούς που παρουσιάζουν τη χώρα μας ως ελκυστικό προορισμό. Για αυτό έχουμε κάνει και διαφημιστικές εκστρατείες σε τρεις συγκεκριμένες χώρες που παρουσιάζεται το πρόβλημα και, επαναλαμβάνω, είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για αυτό υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, για αυτό θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, με αποφασιστικότητα και, ναι, θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί η ηρεμία στη Χλώρακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω ζητήσει από την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθούν του θέματος, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πάφο, θα υπάρξουν συναντήσεις φυσικά και με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπως, επίσης, και με την ομάδα των Σύριων. Έχω μιλήσει ο ίδιος προσωπικά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, έχω μεταφέρει την ξεκάθαρη θέση μου για διασφάλιση της δημόσιας τάξης ‒ το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο ‒ και οι οδηγίες είναι, επαναλαμβάνω, ξεκάθαρες».

Σε ερώτηση αν θα μεταβεί και ο ίδιος στην κοινότητα της Χλώρακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν χρειαστεί δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να μεταβώ. Η Υπουργός βρίσκεται εκεί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Για μας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι πρώτιστης σημασίας και οι οδηγίες είναι να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.

Από κει και πέρα, επαναλαμβάνω, η βία είναι καταδικαστέα, για αυτούς που εμπλέκονται ή ευθύνονται υπάρχει δικαιοσύνη και οι οδηγίες ήταν πολύ συγκεκριμένες».