Νέο πλήγμα δέχτηκε ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος – Υποβάθμιση από την S&P

Νέο πλήγμα δέχτηκε ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος καθώς η S&P Global ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και αναθεωρεί τις προοπτικές της για πολλές τράπεζες των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη κερδοφορία πιθανότατα θα δοκιμάσουν την πιστωτική ισχύ του κλάδου.

Η S&P, αναφέρει το CNBC,  υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Associated Banc-Corp και της Valley National Bancorp επικαλούμενη τον κίνδυνο χρηματοδότησης και την υψηλότερη εξάρτηση από διαμεσολαβητικές καταθέσεις. Υποβάθμισε επίσης την UMB Financial Corp, την Comerica Bank και την Keycorp, επικαλούμενη μεγάλες εκροές καταθέσεων και επικρατούν υψηλότερα επιτόκια.

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα πολλών τραπεζών των ΗΠΑ, ανέφερε η S&P σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις που κατέχονται από τράπεζες ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) θα συνεχίσουν να υποχωρούν όσο η Federal Reserve διατηρεί την «ποσοτική σύσφιγξη».

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης την προοπτική της S&T Bank και της River City Bank σε αρνητική από σταθερή.

Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και η Moody’s υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα δέκα μικρών και μεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ τις πιέσεις, ειδικά όσες έχουν υψηλά επίπεδα τίτλων και δανείων σταθερού επιτοκίου.