«Νέμεσις 2021»: Πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ-Συμμετείχε και η Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2021», εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 1, 2, 8 και 9 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αναφέρεται ότι «στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και έξι ιδιωτικών εταιρειών. Μέρος των σεναρίων της άσκησης παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων και οι Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών EXXONMOBIL, TOTAL, ENI και NOBLE, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021», πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κύπρο για υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν 20 μέσα από τις ξένες χώρες, 24 μέσα και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, 6 ιδιωτικές εταιρείες και 2 Διεθνείς Οργανισμοί. Συγκεκριμένα συμμετείχαν, μία Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πέντε πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού της Κύπρου, δύο περιπολικά σκάφη του κυπριακού Λιμενικού, το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων «TUNGSTEN EXPLORER», καθώς και ένα σκάφος της εταιρείας VSS EPE, ένα σκάφος της εταιρείας VTS Vasiliko και δύο σκάφη της εταιρείας EDT Offshore για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και πυρόσβεσης.

Ακόμα στην άσκηση συμμετείχαν επίσης τέσσερα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γαλλικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας «ATLANTIQUE», ένα ελικόπτερο και ειδική ομάδα αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης του Ηνωμένου Βασιλείου, δύο Ιταλικά Ελικόπτερα, ένα ιταλικό αεροσκάφος τύπου «Ρ-72» και ένα ιταλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ένα αεροσκάφος τύπου C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου P-8.

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Κυπριακής Αστυνομίας, η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, ειδική ομάδα του 865 Τάγματις Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού της Κύπρου, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.