Νεκροταφείο μαμούθ στο νέο αεροδρόμιο στην πόλη του Μεξικού

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη συγκεκριμένη τοποθεσία αναφέρουν ότι τα ευρήματα ίσως αποτελέσουν το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου για την εξαφάνιση των μαμούθ στη Γη.

«Έχουμε περίπου 200 μαμούθ, περίπου 25 καμήλες και 5 άλογα» ανέφερε ο αρχαιολόγος Ρουμπέν Μανζανίγια Λόπεζ, του εθνικού ινστιτούτου ανθρωπολογίας και ιστορίας, για τα ευρήματα στην περιοχή.

Ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι κατασκεύαζαν εργαλεία από τα οστά των ζώων, περίπου 10 χιλ. με 20 χιλ. χρόνια πριν.

τάφος μαμούθΑρχαιολόγοι μπροστά σε σκελετό μαμούθ στη Σάντα Λουτσία του Μεξικού

Σύμφωνα με το αρχαιολόγο, υπάρχουν στοιχεία ότι τα μαμούθ στο σημείο πέθαναν από φυσικά αίτια, αφού παγιδεύτηκαν στη λάσπη του πυθμένα της λίμνης που άλλοτε βρισκόταν εκεί. Επίσης βρέθηκαν και ανθρώπινες παγίδες.

«Στο Τουλτεπέκ, εργαλεία κατασκευάζονταν από τα κόκαλα μαμούθ. Ήδη έχουμε αρκετές ενδείξεις ότι κι εδώ έχουμε τέτοιου είδους εργαλεία, αλλά μέχρι οι εργαστηριακές εξετάσεις να διεξαχθούν, δεν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό» ανέφερε ο αρχαιολόγος.

τάφος μαμούθΑρχαιολόγος μπροστά σε σκελετό μαμούθ στη Σάντα Λουτσία του Μεξικού

«Τι προκάλεσε την εξαφάνιση των μαμούθ; Παντού υπάρχει μια τεράστια συζήτηση. Ήταν η κλιματική αλλαγή ή η ανθρώπινη παρέμβαση; Πιστεύω ότι στο τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο θα αναδειχθεί μια συνδυαστική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρουσίας» σχολιάζει ο παλαιοντολόγος Χοακίν Αρόγιο Καμπράλες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή στη Σάντα Λουτσία του Μεξικού ξεπέρασε σε αριθμό ευρημάτων εκείνη του Χοτ Σπρινγκς στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ο μεγαλύτερος «τάφος» μαμούθ στον κόσμο.