Νέες διεκδικήσεις Τουρκία & ψευδοκράτος – «Προκαταρκτικό πρωτόκολλο» για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Τρέχουν οι εξελίξεις με την Τουρκία και το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς οι δύο πλευρές προαναγγέλλουν έργο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, θέτοντας εκ νέου τα θεμέλια για διεκδικήσεις στη μεγαλόνησο.

Στην υπογραφή «προκαταρκτικού πρωτοκόλλου» για το έργο υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στο ψευδοκράτος αναφέρθηκε ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, λέγοντας ότι κάνουν ιστορικά βήματα στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει ότι ο κ. Ουστέλ μίλησε για «χαρμόσυνα νέα». Τις προσεχείς μέρες, είπε, θα υπογράψουν «προκαταρκτικό πρωτόκολλο στην Άγκυρα. Πλέον δε θα λέμε ‘κάηκε ο μετασχηματιστής, έχουμε πρόβλημα’. Θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού και θα ανοίξουμε την πόρτα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι με βάση τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί εδώ και περίπου 6 χρόνια, η «κοινή ομάδα εργασίας ενέργειας» που συστάθηκε σε συνεργασία με την Τουρκία έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις μελέτες και ενημέρωσε ότι το κόστος του διασυνδεδεμένου συστήματος θα καθοριστεί το αργότερο εντός ενός έτους, και ότι το σχετικό έργο θα έχει μήκος περίπου 85 χιλιομέτρων, αναφέρει το Sigma Live.

Υπενθυμίζοντας ότι η μεταφορά νερού με αγωγό από την Τουρκία είχε χαρακτηριστεί ως το «έργο του αιώνα», ο κ. Αμτζάογλου χαρακτήρισε τη μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω καλωδίου ως το «δεύτερο έργο του αιώνα» και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις κατεχόμενες περιοχές, το οποίο δεν θεωρείται πολύ υγιές δίκτυο, προκαλεί συχνές διακοπές και ότι υπάρχουν προβλήματα.

Υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη συμβολή στο ψευδοκράτος μετά τη σύνδεση με την Τουρκία με καλώδιο, πρόσθεσε ότι οι ανεπιθύμητες διακοπές που απογοητεύουν το «λαό» μας και βλάπτουν τη βιομηχανία, την παραγωγή και την οικονομία θα αποτελέσουν παρελθόν.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την κατάσταση στην Κύπρο σε πολλούς τομείς. Το Πενταπόσταγμα χθες αποκάλυψε το τουρκικό σχέδιο δύο φάσεων στην Κύπρομε σπάσιμο του εμπάργκο στα κατεχόμενα και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Η θέση του Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό και την επίλυσή του στη βάση δύο κρατών που επιθυμεί, ουδόλως άλλαξαν μετά την επανεκλογή του. Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού διαφαίνεται η ύπαρξη τουρκικού σχεδίου δύο φάσεων, όπου στην πρώτη οι τουρκοκύπριοι θα επιχειρήσουν να σπάσουν το εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί, προκειμένου στη συνέχεια όπως πιστεύουν Τούρκοι και τουρκοκύπριοι, να γίνει ευκολότερη η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο που επιθυμούν.

Οι αναφορές για επικείμενο σπάσιμο του εμπάργκο στα κατεχόμενα, υποδηλώνει προσπάθεια από Τουρκικής πλευράς, ανάπτυξης οικονομικών και εμπορικών σχέσεων χωρών των μουσουλμανικών χωρών τόσο του “Οργανισμού Τουρκικών κρατών” όσο και του “Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης” με το ψευδοκράτος.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία, θα συνεχίσει την σταθερή επιδίωξή της για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω του “Οργανισμού Τουρκικών κρατών “και του “Οργανισμού Ισλαμικής διάσκεψης”.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr