Νέα παρέμβαση από την Ρωσική Εκκλησία για την Αγιά Σοφιά!

Κι ενώ οι κεφαλές του Πατριαρχείου Μόσχας έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας η Ρωσική Εκκλησία επανήλθε με νέα παρέμβαση.

Ο Πατριάρχης Κύριλλο στέλνει σαφές μήνυμα και τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και επισημαίνει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος στις σημερινές συνθήκες θα αποτελούσε απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι!

“Η Ρωσική Εκκλησία ελπίζει ότι οι τουρκικές αρχές θα ακολουθήσουν τη δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου με την οποία ζήτησε να διατηρηθεί το ουδέτερο μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη”. Αυτό δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι “Russia-24″ ο πρόεδρος του συνοδικού τμήματος για τη σχέση της εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκούντα.

“Η δήλωση του πατριάρχη δημοσιεύεται, φυσικά, όχι μόνο στα ρωσικά, αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες, και περιμένουμε κάποια αντίδραση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δήλωση, ένα πολύ σοβαρό βήμα από τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ελπίζουμε πολύ πως δεν θα παραμείνει αναπάντητη, και θα εισακουστεί. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις”, δήλωσε ο Legoyda.

Σύμφωνα με τον Legoyda, ο καθεδρικός ναός έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον Χριστιανισμό στο σύνολό του όσο και απευθείας για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. “Τώρα είναι ένα μουσείο και οι προσπάθειες να αλλάξει αυτό το ουδέτερο καθεστώς, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Αγίου Πατριάρχη, προκαλούν μεγάλη ανησυχία, διότι μπορούν να ανατρέψουν τις εύθραυστες αλλά σημαντικές ισορροπίες που έχουν αναπτυχθεί σήμερα. Αυτή είναι μια ισορροπία που συνδυάζει τις αντιφάσεις στην κοινωνία, κι όπως σωστά ο πατριάρχης σημειώνει στη δήλωσή του θα μπορούσε να παραβιαστεί εάν ληφθεί η απόφαση, για την οποία μιλούν οι Τούρκοι πολιτικοί “, δήλωσε ο πρόεδρος της συνοδικής υπηρεσίας.

Ο Λεγκούντα σημείωσε ότι δεν μπορούσε να κρίνει τα κίνητρα που ώθησαν τις τουρκικές αρχές να επιστρέψουν στη συζήτηση του θέματος της αλλαγής του καθεστώτος του καθεδρικού ναού. “Η ίδια η απόφαση προκαλεί σοβαρή ανησυχία, και ως εκ τούτου η δήλωση του Πατριάρχη στοχεύει στην αποτροπή αυτής της αλλαγής”, πρόσθεσε.