Νέα Φιλαδέλφεια: Καρατόμηση υψηλόβαθμων στελεχών – Οι οδηγίες στοίχισαν τη ζωή του Μιχάλη

Η απάντηση που ήρθε από το Κέντρο Ελέγχου της Αστυνομίας, στοίχισε τη ζωή στον άτυχο νεαρό, οπαδό της ΑΕΚ.

Εντολές να παρατηρούν τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει «εκ του μακρόθεν» φέρονται να είχαν λάβει οι αστυνομικοί της «Δράσης» που βρίσκονταν κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ την ώρα της επέλασης του Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στον θάνατο ενός νέου παιδιού και στον τραυματισμό ακόμη οκτώ ατόμων.

Καλα ενημερωμένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφεραν πως η Αστυνομία κινητοποιήθηκε ουσιαστικά περίπου στις 22.45 όταν η παρουσία των μαυροφορεμένων οπαδών έγινε πια αισθητή.  Τότε, περίπου στις 22.45, το Κέντρο έδωσε εντολή σε έναν υπαστυνόμο και σε μία ομάδα έξι αστυνομικών να σπεύσουν στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Πατησίων προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ήρθε νέα εντολή από το Κέντρο, με βάση την οποία, η επταμελής ομάδα θα έπρεπε να μεταβεί στον σταθμό ΗΣΑΠ Πευκάκια. Έτσι και έγινε. Η ομάδα διέσχισε μία μικρή απόσταση με τα πόδια, έστριψε σε μία στροφή, και λίγα λεπτά μετά, περίπου στις 23.00, είδε περίπου 100 οπαδούς να βγαίνουν από σταθμό του ΗΣΑΠ Περισσός και να κρατούν στα χέρια τους διάφορα αντικείμενα όπως ρόπαλα και στυλάρια. Χωρίς να χάσουν χρόνο ενημέρωσαν σχετικά το Κέντρο αναμένοντας οδηγίες.

Τότε, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Κέντρο τους έδωσε εντολή να μην εμπλακούν αλλά να δίνουν εικόνα εκ του μακρόθεν. Ένας υπαστυνόμος, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ζήτησε ενισχύσεις και πράγματι, περίπου στις 23.15, έκαναν την εμφάνισή τους ενισχυτικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι άνδρες έκαναν όπως τους διέταξαν και παρακολουθούσαν τους χούλιγκαν από απόσταση να έχουν ανάψει φωτοβολίδες και να ξεκινούν τη δολοφονική τους επέλαση. Ενημέρωσαν το Κέντρο και η απάντηση που έλαβαν ήταν «μην εμπλακείτε, καθίστε στο σημείο και δίνετε μας εικόνα».

Στις 23.30 τα επεισόδια είχαν τελειώσει και τότε τα στελέχη της Δράσης και της ΟΠΚΕ ανέλαβαν επιτέλους δράση. Κυνήγησαν τους οπαδούς της Ντιναμό κατρακαι προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

«Αναδείχθηκε η ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού»

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών – ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας δήλωσε για την υπόθεση στο protothema.gr πως «το γεγονός ανέδειξε την ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπισης ενός κινδύνου που ήταν γνωστός στο επιτελείο. Η αποτροπή ενός τέτοιου κινδύνου αλλά και η αντιμετώπισή του αποτελεί χρέος της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες. Ένα χρέος που η ηγεσία μετακυλίει σε κατώτερους αξιωματικούς αποποιούμενη τις ευθύνες της. Η αυριανή μέρα πρέπει να είναι διαφορετική από τη χθεσινή σε επίπεδο προσώπων και υπηρεσιών αν θέλουμε να μην θρηνήσουμε νεκρούς ή τραυματίες».