Νέα «επιταγή ακρίβειας» για τα νοικοκυριά στη κυβερνητική ατζέντα

Στην ενίσχυση της «χρηματοδοτικής δύναμης πυρός» κατά του διογκούμενου κύματος ανατιμήσεων στα 500 εκ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση εμπλουτίζοντας το πακέτο στήριξης και βάζοντας στο τραπέζι τη χορήγηση εντός του Ιουλίου δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 250-300 εκ. ευρώ κατά το μοντέλο της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο για τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα κατα της «πληθωριστικής φωτιάς» που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου προβλέπει:

Επιταγή ακρίβειας

Στο τραπέζι βρίσκεται έκτακτο βοήθημα-ανάχωμα στις ανατιμήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» για τη χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας μέσα στον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Σημειώνεται ότι έκτακτο «Δώρο» Πάσχα με τη μορφή του εφάπαξ βοηθήματος ύψους 200 ευρώ χορηγήθηκε σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους, 166.982 άτομα με αναπηρία και 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Επίσης 625.000 οικογένειες με παιδιά έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού και 241.281 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος

Fuel Pass 2

Το ποσό του επιδόματος για τη βενζίνη θα χορηγηθεί για ακόμα τρείς μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ενώ το ποσό θα αυξηθεί πάνω από τα 30 -50 ευρώ που προβλέπει ο πρώτος κύκλος του Fuel Pass με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα ξεπεράσει και τα 60 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του καταναλωτή.

Παράλληλα θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που προβλέπει το Fuel Pass 1.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο.

Ειδικότερα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει αρχές Ιουλίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Ντίζελ κίνησης

Θα συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 12 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι με το ΦΠΑ η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης φθάνει σήμερα τα 15 λεπτά το λίτρο.

Νησιά – άγονες γραμμές

Εξετάζεται υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.