Νέα ενεργειακή συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης – Κίνηση ματ ετοιμάζει ο Χαφτάρ κατά Ερντογάν

Άγκυρας-Τρίπολη

Ερντογαν “αδειάζει” Σίσι και προκαταλαμβάνει και την επόμενη λιβυκή κυβέρνηση
Η Άγκυρα έχει πέσει στην κυριολεξία με τα “μούτρα” στην Λιβύη αφού ετοιμάζει μεγαλεπήβολα σχέδια.

Αφορούν έρευνες-εξορύξεις στην λιβυκή ΑΟΖ, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει με έμμεσο τρόπο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη πριν μερικές ημέρες.

Ενώ η κυβέρνηση στην χώρα είναι μεταβατικού χαρακτήρα, και δύσκολα μπορεί να δεσμευτεί σε μελλοντικές συμφωνίες, εντούτοις συμφώνησε αμέσως με την Άγκυρα για “συνεργασία” σε θέματα ενέργειας, κατά την επίσκεψη της κουστωδίας του Λίβυου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, λέγοντας ψέμματα και στον Αλ Σίσι.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η χώρα του αποφάσισε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τη Λιβύη, ιδίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Ντόνμεζ συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Λιβύης, Muhammed Ahmed Oun.

Ο ίδιος σε ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε: «Είχαμε μια αποτελεσματική συνάντηση με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, κ. Muhammed Ahmed Oun.

Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Τουρκία ετοιμάζει μεγάλα σχέδια για έρευνες και εξορύξεις τόσο στην ΑΟΖ της Λιβύης όσο και στο έδαφος, μόνο που στις περιοχές που ορέγεται κουμάντο κάνει ο στρατηγός Χαφτάρ.

Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα κάνει τα πάντα για να υφαρπάξει το λιβυκό πλούτο στην ΑΟΖ της χώρας, μόνο που αυτόν τον πλούτο διεκδικούν ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία κά.

Ο Χαφτάρ κινείται παρασκηνιακά κατά των τουρκικών σχεδίων.

Ο στρατηγός Χαφτάρ τώρα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία φυλών από το Zintan, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της βορειοδυτικής Λιβύης, 136 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Η πόλη και η γύρω περιοχή έχουν πληθυσμό περίπου 50.000.

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ πραγματοποίησε την συνάντηση στη Βεγγάζη, εξετάζοντας τις προσπάθειες των ένοπλων δυνάμεων του σε συντονισμό με τις υπηρεσίες ασφαλείας, για τη διατήρηση της ασφάλειας σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό του.

Η αντιπροσωπεία, με τη σειρά της, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της στον LNA, “επιβεβαιώνοντας την πλήρη εκτίμησή της για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ έχει δημιουργήσει έναν χώρο ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή της Βεγγάζης. Υπεύθυνος αυτού του χώρου είναι ο αξιωματικός Abdel-Razek Al-Nadhouri, αρχηγός του προσωπικού του LNA, και περιλαμβάνει τον υπουργό Εσωτερικών καθώς και έναν αριθμό ανώτερων αξιωματικών.

Το όλο εγχείρημα στοχεύει στην επιβολή του νόμου και τάξης καθώς και στη διατήρηση της ασφάλειας σε όλη την πόλη.

Το παιχνίδι στην Λιβύη για την διενέργεια εκλογών και την δημιουργία νόμιμης κυβέρνησης είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο αν δεν βοηθήσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δεν θα επιτύχει κυρίως λόγω Τουρκίας.