ΝΔ: Αιχμές Μητσοτάκη στους «ντεμέκ» πατριώτες

Αύριο στο Σύνταγμα κλείνει ο κύκλος των προεκλογικών περιοδειών και εξορμήσεων του αρχηγού της ΝΔ.

Με τη χθεσινή του παρουσία και την ομιλία στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε έναν μακρύ κύκλο προεκλογικών περιοδειών και εξορμήσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ γύρισε πρακτικά τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη και τώρα ετοιμάζεται για το φινάλε της γαλάζιας καμπάνιας με την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Σύνταγμα, η οποία θα είναι “στημένη” όπως και αυτή της Θεσσαλονίκης, με ένα στρογγυλό βήμα που επιστρέφει στον κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται στο κοινό που βρίσκεται γύρω του.

Η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του, όμως, θα σημάνει και κάτι ακόμα: μια σειρά σημαντικών, τελικών συζητήσεων με τον στενό κύκλο συνεργατών του για την επόμενη, μετεκλογική μέρα, ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη για το σενάριο της εντολής αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Οι συνεργάτες του έχουν κρατήσει το πρόγραμμά τους… σχετικά ελεύθερο για σήμερα και αύριο, προκειμένου να είναι άμεσα διαθέσιμοι στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα αυτών των ημερών: να οριστικοποιηθεί η βασική κυβερνητική λειτουργία και η δομή του νέου σχήματος, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτη, αλλά και να γίνει μια περαιτέρω κουβέντα για τα πρόσωπα που έχει ο κ. Μητσοτάκης κατά νου για το κυβερνητικό σχήμα. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει σε έτι στενότερο κύκλο, πρόσωπο, όμως, με γνώση των σκέψεων του προέδρου της ΝΔ επισημαίνει στο protothema.gr ότι ως την Κυριακή ο ίδιος θα έχει καταλήξει σε έναν βασικό κορμό υπουργών, ο οποίος στη συνέχεια θα συμπληρωθεί και με νέες πινελιές.

«Γερό ταρακούνημα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δεν άνοιξε περαιτέρω τα μετεκλογικά χαρτιά του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, διαμηνύοντας, πάντως, ότι θα κάνει ένα “γερό ταρακούνημα” στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να “ταράξει τα νερά”. Αυτό, φυσικά, πιάνει και αρκετούς πρωτοκλασάτους υπουργούς του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, η πλειοψηφία των οποίων θα αλλάξει πόστο, ενώ κάποιοι θα βρεθούν και εκτός σχήματος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο κυβερνητικό σχήμα

“Θα είναι μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο protothema.gr, η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί θα υπηρετεί τη στοχοθεσία του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τη στρατηγική του για τη νέα Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή της “τριγωνοποίησης” που είχε υιοθετήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, καθώς στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απευθυνθεί σε διαφορετικά ακροατήρια με μια στιβαρή εθνική πολιτική, μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και μια προοδευτική κοινωνική πολιτική. Αυτή η πολιτική, συνεπώς, θα πρέπει να αντακλάται και στα πρόσωπα του σχήματος, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να είναι πολύ πιο απελευθερωμένος ως προς τις παραδοσιακές γεωγραφικές και κομματικές ισορροπίες κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον έχει ένα ισχυρό ποσοστό πρωτιάς την Κυριακή.

«Ντεμέκ πατριώτες»

Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε για άλλη μια φορά μήνυμα επαναπροσέγγισης προς δεξιόστροφους ψηφοφόρους με πατριωτικές ευαισθησίες και εξαπέλυσε νέο γύρο επίθεσης προς κόμματα δεξιότερα της ΝΔ που στη Βόρεια Ελλάδα κατέγραψαν υψηλά ποσοστά.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

«Πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική «κακοφωνία», ένα φρένο στο αποτέλεσμα και στη δημιουργία και έναν κίνδυνο στην ακυβερνησία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «καπηλεία αξιών», όπως η φιλοπατρία ή η ορθόδοξη πίστη.

«Στις 21 Μαΐου ψηφίσαμε για να νικήσουμε μαζί, αλλά στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να κυβερνήσουμε μαζί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκπέμποντας μήνυμα για τη γαλάζια αυτοδυναμία, μήνυμα που θα επαναλάβει και στο Σύνταγμα αύριο το βράδυ. «Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Είναι σήμερα εθνική αναγκαιότητα», είναι το πάγιο μήνυμα του προέδρου της ΝΔ.