Ναυάγιο στην Πύλο: 20 ευρωβουλευτές ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο

Με επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την επίτροπο που είναι υπεύθυνη για το προσφυγικό Ίλβα Γιόχανσον,

είκοσι ευρωβουλευτές ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο και τη δημοσιοποίηση του βίντεο που όπως υποστηρίζουν έχει καταγραφεί από το Λιμενικό.

Οι ευρωβουλευτές από τέσσερις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν επίσης την επείγουσα αποστολή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Ανοιχτή επιστολή προς:

Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen,

Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρία Επίτροπε,

Την περασμένη εβδομάδα συνέβη το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Πύλο της Ελλάδας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, συνολικά 850 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ μόνο 67 άνθρωποι διασώθηκαν.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που δόθηκαν από επιζώντες, οι οποίες αντικρούουν την επίσημη εκδοχή για τους λόγους του συμβάντος και τις συνθήκες που συνέβησαν.

Οι επιζώντες μίλησαν σε Έλληνες βουλευτές και σε ορισμένους δημοσιογράφους που κατάφεραν να παρακάμψουν το πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ.

Ερωτήματα για τη δράση των αρχών

Αναφέρουν ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό, αλλά δεν δίνουν στη δημοσιότητα το υλικό του βίντεο που κατέγραφε επί τόπου το πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα της μη παρέμβασης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο, όταν οι επιζώντες ζητούσαν βοήθεια, η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ρεπορτάζ του BBC διαψεύδει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πλοίο κινούνταν, υποστηρίζοντας ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο για πολλές ώρες πριν βυθιστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας, καλούμε την Επιτροπή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές το υλικό από την επιχείρηση.

Για τον ίδιο σκοπό, καλούμε επίσης την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή επείγουσας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές

BJÖRK MALIN
BLOSS MICHAEL
BRGLEZ MILAN
CASTALDO FABIO MASSIMO
CHAIBI LEILA
KÖSTER DIETMAR
KOULOGLOU STELIOS
MANON AUBRY
MIRANDA ANA
PELLETIER ANNE-SOPHIE
PIGNEDOLI SABRINA
PINEDA MANU
REGO SIRA
RODRÍGUEZ PALOP EUGENIA
RUIZ DEVESA DOMENEC
SCHOLTZ HELMUT
STRIK TINEKE
URBÁN CRESPO MIGUEL
VILLANUEVA RUIZ IDOIA
WALLACE MICK