ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μία μέρα αφότου ο τελευταίος ήρε το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το συγχαρητήριο μήνυμά του για την επανεκλογή στην τουρκική προεδρία και δήλωσε τα εξής:

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στρατηγικού μηχανισμού. Θεωρώ ότι αυτή η σημερινή συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν μια προθέρμανση. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία».

«Φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι πενταετούς διάρκειας και τώρα έχετε προεκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία εκ των προτέρων στις προεκλογικές προετοιμασίες» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ερντογάν για την ηγεσία του και τη διπλωματία στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο.

Προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπενθύμιζε ότι η χώρα του περιμένει 50 χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ και ότι η ευόδωση του αιτήματος της Σουηδίας πρέπει να συνδεθεί και το αίτημα της Άγκυρας.

«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι η Στοκχόλμη πληροί όλα τα κριτήρια, ωστόσο μέχρι και τουλάχιστον πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία επέμενε στις ενστάσεις της.

«Η Σουηδία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωνε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Παράλληλα και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιστορική στιγμή η επέκταση με Φινλανδία και Σουηδία, είπε ο Μπάιντεν

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε, νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος την επικείμενη επέκταση του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η ιστορική στιγμή της προσθήκης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο συνεχάρη για την ανανέωση της θητείας του στη Συμμαχία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Σύμμαχοι, αναφορικά με τη μελλοντική δυνατότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκαταλέγεται στα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Συμφωνούμε στη γλώσσα που προτείναμε – και προτείνατε κι εσείς – σε σχέση με το μέλλον της Ουκρανίας και τη δυνατότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιδιώκουμε ένα ενωμένο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.