Ν.Ανδρουλάκης: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας – Γι’ αυτό αγωνίζομαι και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος»

Νίκος Ανδρουλάκης

Για τις διαφορές του Κινήματος Αλλαγής με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχουν προγραμματικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

«Εγώ δεν ψάχνω διαφορές, λέω αυτά που πιστεύω και αυτά που θέλω να υλοποιήσω» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα που θέλει να φέρει στο επίκεντρο αν εκλεγεί, όπως το δημογραφικό, η υγεία και η εκπαίδευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι είναι ανοιχτός στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν και επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα.

«Ανοίγουμε τις αγκαλιές μας γιατί έχουμε κοινές αγωνίες, κοινά προβλήματα και όλες οι γενιές πρέπει να κάνουν μια νέα προσπάθεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους λόγους που θα οδηγήσουν κάποιον να τον επιλέξει για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

«Εγώ έχω κάνει μια πορεία πολύ συγκεκριμένη. Με εχουν ψηφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ως ευρωβουλευτή, ήμουν υποψήφιος για αρχηγός του κόμματος αλλά έφτασα εδώ που έφτασα χωρίς να κάνω ούτε ένα ρουσφέτι στη ζωή μου. Δεν ξέρω τι σημαίνει πελατειακό κράτος ή μάλλον γνωρίζω αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι μέχρι να φτάσω εδώ που έφτασα» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Δεν έχω διορίσει ποτέ κανέναν. Δεν έχω σπαταλήσει ποτέ ένα ευρώ φόρο του ελληνικού λαού και επίσης δεν είμαι ένα πρόσωπο που είναι αγαπητό στην εγχώρια ολιγαρχία και έχει ανέβει στο ασανσέρ της».

«Υπάρχει περίπτωση να δεχτώ πίσω ανθρώπους οι οποίοι αυτές τις αξίες τις ποδοπατησαν για μια θέση εξουσίας και ξαφνικά ξέχασαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρόσφερε» διερωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως η απάντησή του θα είναι ένα «βροντερό όχι».

«Λέω όχι διότι για μένα είναι αξιακό θέμα. Ο οπορτουνισμός είναι αξιακό θέμα. Κάποιοι άνθρωποι να μην παίρνουν πολιτικές αποφάσεις βάσει ιδεολογίας αλλά βάση εξουσίας» συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσέλευσης ψηφοφόρων άλλων κομμάτων στις διαδικασίες του Δεκεμβρίου. «Οποιοσδήποτε προοδευτικός δημοκράτης μπορεί 5 του μηνός και 12 να συμμετάσχει, να έχουμε μια πολύ μεγάλη συμμετοχή για να μεγαλώσουμε την παράταξη μας και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν το συζητάμε» σημείωσε, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλων κομμάτων, προφανέστατα δεν το θεωρώ λογικό να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Μπορώ να προσφέρω ανανέωση, ενότητα και προοπτική

Για την αλλαγή που σκοπεύει να φέρει στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να ανανεωθεί η ηγεσία της παράταξης, αλλά και η εκλογική της βάση» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλες τις γενιές, «γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα ζει ένα δικομματισμό όπου η κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά λάθη, τα οποία η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναδείξει».

«Πρέπει η γενιά μου να ηγηθεί μιας προσπάθειας ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, γι’ αυτό και είμαι άλλωστε υποψήφιος και αυτός είναι ο στόχος μου» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Μπορώ να προσφέρω ανανέωση, ενότητα και προοπτική» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι θα τον βοηθήσει η εμπειρία του από το Ευρωκοινοβούλιο. «Ο τόπος έχει ανάγκη ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα» πρόσθεσε.

Για τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μας έφτασε εκεί, αλλά όσο αναμοχλεύουμε το παρελθόν δεν οδηγούμαστε σε ένα καλύτερο μέλλον».

«Για μένα πρέπει οι πολιτικές του μέλλοντος να είναι προτεραιότητα και ιδιαίτερα οι πολιτικές που αφορούν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εγώ είμαι ένας υπερήφανος σοσιαλδημοκράτης. Εκφράζω το κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας που έχει προτεραιότητα την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μια πολιτική αλληλεγγύης και υπερεθνικά και εθνικά» πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «η οριοθέτηση με τη Νέα Δημοκρατία είναι η μάχη για τις ανισότητες και η οριοθέτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σεβασμός στους θεσμούς,

η διάκριση εξουσιών και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί βάσει αξιών που δεν οδηγούν μια κυβέρνηση να κάνει αυτά που έκανε ο κ. Τσίπρας με το δημοψήφισμα».

Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας, γι’ αυτό αγωνίζομαι και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος

Στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με τα άλλα κόμματα εξουσίας και τις προσωπικές του κινήσεις αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρέπει να υπάρχει και κουλτούρα συνεργασιών. Όμως πρώτα δυναμώνεις, πρώτα δημιουργείς ένα άλλο κλίμα για την παράταξή σου ώστε να μπορείς να επιβάλλεις τις θέσεις και τις ιδέες σου και πάνω απ’ όλα πρώτα ψηφίζει ο ελληνικός λαός»

τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν δέχομαι με δημοσκοπικούς όρους του σήμερα να ασκήσω πολιτική που θα είναι μετά από έναν ή ενάμιση χρόνο».

«Αν πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό τότε η παράταξή μας μπορεί να ξαναπρωταγωνιστήσει. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας, γι’ αυτό αγωνίζομαι και γι’ αυτό είμαι υποψήφιος. Δεν είναι υποψήφιος για να μείνω αρχηγός σε ένα μικρό κόμμα» συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Θεωρώ ότι στην πολιτική δεν πρέπει να είμαστε μόνιμοι» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική δεν σημαίνει μονιμότητα».

«Μπορεί να προσφέρεις στην πολιτική χωρίς να χρειάζεται να κάθεσαι μονίμως σε θέσεις εξουσίας και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά να έρθει να οργανωθεί στο κόμμα μας, θα είναι ακόμα αξιοκρατικό, με διαφάνεια που κάθε πολίτης θα μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να υπάρχουν φέουδα τα οποία δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού» τόνισε.

«Στη νέα εποχή πρέπει να είμαστε ένα κόμμα από τα κάτω προς τα πάνω κι όχι ένα κόμμα που θεωρεί ότι η ενότητα προέρχεται από τη διανομή εξουσίας σε μερικά πρόσωπα. Αυτό το κόμμα δεν υπάρχει για μένα στον ορίζοντα μου τον πολιτικό.

Υπάρχει το κόμμα της ενότητας, της βάσης, που ο κόσμος πιστεύει σε ένα κοινό πρόγραμμα, φτιάχνεται με περιφερειακούς όρους ανάπτυξης άρα είναι η κοινωνία οι πολίτες στη συνδιαμόρφωση και έτσι είμαστε ενωμένοι στον πολιτικό προσανατολισμό να αλλάξουμε τη χώρα και όχι στο να είμαστε πάντα κάποτε σε μια θέση εξουσίας» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ μεγάλη αυτοκριτική.

Στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής σε περίπτωση που εκλεγεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «στην ελληνική βουλή προφανέστατα θα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει τη δική μου ιδεολογική πυξίδα», τονίζοντας ότι αυτός θα επιλεγεί έπειτα από συζήτηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

«Προφανέστατα η μάχη στην κοινωνία είναι στην Ελλάδα. Προφανέστατα οι παρεμβάσεις μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αφορούν εθνικά θέματα, θέματα οικονομίας άρα πάρα πολλά ανοιχτά θέματα.

Δηλαδή, είναι προφανές ότι είναι αυτό ένα σημαντικό βήμα ενός προέδρου για να παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις προς όφελος της πατρίδας μας και του κόμματός μας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το γραφείο μου θα είναι στη Βουλή των Ελλήνων. Το γραφείο μου, του προέδρου, θα είναι στη Βουλή των Ελλήνων. Η θέση μου θα είναι να παρεμβαίνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος και τι εννοώ:

Είναι προίκα και για την παράταξή μας και για την πατρίδα μας, ένας αρχηγός κόμματος όταν συζητούνται τα θέματα με την Τουρκία, όταν έχουμε μπροστά μας το σύμφωνο σταθερότητας που μπορεί να οδηγήσει την

Ελλάδα και είναι λάθος σε νέο μνημόνιο, να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και τη δύναμη των ευρωπαίων σοσιαλιστών να αποτρέπει προβληματικές αποφάσεις για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

«Εμένα προτεραιότητά μου κι ως ευρωβουλευτή και ως απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ είναι η πατρίδα μας να βρει ένα άλλο βηματισμό. Για να βρει ένα άλλο βηματισμό, πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος είναι ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο θα παρεμβαίνει και σε ευρωπαϊκές εξελίξεις και εσωτερικές εξελίξεις με κάποιες προτεραιότητες.

Βασική προτεραιότητα η αλληλεγγύη, οι κοινωνικές ανισότητες και πολλές ευκαιρίες για τους νέους. Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Μια Ελλάδα που η νέα γενιά της είναι μια γενιά χαμηλών προσδοκιών» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο καθένας έχει κάποιες προτεραιότητες στην πολιτική του ζωή και το αποδεικνύει μέρα με τη μέρα με τη δουλειά του. Προτεραιότητά μου είναι η παράταξή μας να ανακάμψει και προτεραιότητά μου να υπάρχει μια πολιτική αλληλεγγύης μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και πολλές ευκαιρίες για τους νέους» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ως βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως

«αυτές οι προτεραιότητες δυστυχώς σήμερα υπονομεύονται από ένα κόμμα που δεν τις πιστεύει για να αγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία και ένα κόμμα που δεν έχει καμία επάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού για να δώσει μια εναλλακτική πρόταση».

«Το κόμμα μου που έχω υπηρετήσει πέρασε πάρα πολύ δύσκολα. Και ξέρετε είμαι από τους νέους ανθρώπους που δεν έχω κυβερνήσει ποτέ αλλά έμενα στα δύσκολα και δεν κουνήθηκα ρούπι.

Έμεινα, αγωνίστηκα μαζί, και με άλλους νέους ανθρώπους για να παραμείνει κοινοβουλευτικό κόμμα και παρέμεινε κοινοβουλευτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ παρ’ όλο που κάποιοι άλλοι κάνανε άλλες επιλογές» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.