Μύκονος: Ανοίγουν στόματα για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου – Κοντά στους δράστες της επίθεσης η ΕΛ.ΑΣ.

Κοντά στο να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος είχε καταγγείλει πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες στη Μύκονο, βρίσκονται οι Αρχές.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ένα κλιμάκιο έξι αστυνομικών της Δίωξης Εκβιαστών βρίσκεται στη Μύκονο, όπου αναζητεί πληροφορίες και μαρτυρίες που σχετίζονται με τα δύο περιστατικά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η έντονη παρουσία των Αρχών στο νησί των Κυκλάδων και οι διαρκείς έλεγχοι δημιουργούν πίεση και μια κλιμακωτή αντίδραση,

η οποία έχει συμβάλει ώστε να ανοίξουν στόματα σχετικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, υπόθεση που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Υπενθυμίζεται ότι η Δίωξη Εκβιαστών, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών, αποφάσισε την αναβάθμιση της κατηγορίας σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου, από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα γίνει γνωστά για την υπόθεση,δύο άτομα θεωρούνται οι δράστες της άγριας επίθεσης στον αρχαιολόγο, ενώ στο συμβάν συνέδραμε  και μια ομάδα υποστήριξης.

Οι περιγραφές για τον έναν δράστη αναφέρονται σε έναν άνδρα 35-40 ετών, μετρίου αναστήματος.

Επίσης, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει τουλάχιστον 15 οχήματα -αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες- που είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες.

Η ανάδειξη των στοιχείων έχει προκύψει από την ανάλυση των δεκάδων βίντεο που έχουν συλλέξει τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από σημεία γύρω από το σπίτι του αρχαιολόγου κοντά στην περιοχή του ΚΑΤ,

από την εργασία του, από τη διαδρομή του έως το σημείο της επίθεσης, όπως επίσης και πιθανές διαδρομές που ακολούθησε ο δράστης (ή οι δράστες), κατά την προσέγγιση και διαφυγή.

Ο ξυλοδαρμός του Μανώλη Ψαρρού συσχετίστηκε άμεσα με τα απειλητικά SMS που δέχθηκε η συνάδελφός του, περίπου 15 ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του.

Οι δηλώσεις του αρχαιολόγου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη Μύκονο

«Στην Ελλάδα του 2023 γυρνάς αργά στο σπίτι σου από το γραφείο και καταλήγεις αιμόφυρτος στον Ευαγγελισμό.

Αναρωτιέμαι εάν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια επίθεση εις βάρος αρχαιολόγου», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ψαρρός.

Εν συνεχεία, ο αρχαιολόγος επισήμανε ότι ασχολείται με το νησί της Μυκόνου τα τελευταία 8 χρόνια και πως έχει συνεργαστεί με αξιόλογους συναδέλφους με στόχο την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι σε συνομιλία που είχε το 2018 με μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυκόνου, τους είπε ότι το νησί είναι σε οριακό σημείο να ξεφύγει περιβαλλοντικά.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο ίδιος και οι συνάδελφοι που χειρίζονται τα θέματα της Μυκόνου να αποχωρήσουν από το νησί.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε, παρά την πρόταση που δεχθήκαμε να εγκαταλείψουμε τη Μύκονο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής και Νήσων

και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων ζήτησαν -μεταξύ άλλων- «να ενισχύσει με προσωπικό την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων άμεσα,

ώστε να ενισχυθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στη Μύκονο και σε καμία περίπτωση να μην μεταφερθούν αρμοδιότητες της περιφερειακής υπηρεσίας στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του Οργανισμού»