Μπλίνκεν: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τους διαδηλωτές στην Κίνα

Θα ασχοληθεί με το θέμα των διαμαρτυριών κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα τον επόμενο μήνα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τους διαδηλωτές στην Κίνα, των οποίων οι διαδηλώσεις ενάντια στα υπερβολικά αυστηρά μέτρα κατά του Covid έχουν μετατραπεί επίσης σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, γράφει το CNN . «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων παντού, είτε μιλάμε για την Κίνα, είτε για το Ιράν, είτε οπουδήποτε αλλού, να διαμαρτύρονται ειρηνικά, να γνωστοποιούν τις απόψεις τους, να δείχνουν την απογοήτευσή τους», είπε ο Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα των διαμαρτυριών κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα τον επόμενο μήνα. “Θα πούμε αυτό που λέγαμε πάντα, και αυτό που είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στον Σι Τζινπίνγκ, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι θεμελιώδεις για εμάς ως Αμερικανούς. Καμία αμερικανική κυβέρνηση, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αγνοήσει τέτοια πράγματα”, είπε. ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα ξεκίνησαν μετά από μια πυρκαγιά στις 24 Νοεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στην πόλη Urumqi, στην περιοχή Xinjiang. Οι διαδηλωτές θεώρησαν ότι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εμπόδισαν τους πυροσβέστες να δράσουν έγκαιρα για να σώσουν τα θύματα. Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν, οι άνθρωποι άρχισαν να απαιτούν περισσότερες πολιτικές και πολιτικές ελευθερίες, όχι μόνο τη χαλάρωση των μέτρων κατά του Covid, και οι διαδηλώσεις στόχευσαν επίσης τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.