Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η γενιά που θα περάσει πολύ καλύτερα

Πότε σημαίνει συναγερμό για την κλιματική αλλαγή, πότε για τις μελλοντικές πανδημίες, ακόμη και για τα κουνούπια. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsof δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτης. Ακόμη και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τωρινές και οι επερχόμενες γενιές, ο Γκέιτς λέει ότι όποιος γεννηθεί τις επόμενες λίγες δεκαετίες θα έχει πολύ καλύτερη τύχη από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο.

«Παραμένω πολύ αισιόδοξος ότι θα περάσουν πολύ καλύτερα όσοι γεννηθούν σε είκοσι, σαράντα, εξήντα χρόνια από σήμερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν», είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στη δεξαμενή σκέψης Lowy Institute του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο κόσμος είναι γεμάτος με αποκαρδιωτικές τάσεις- όπως η ανεπαρκής παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία της Covid-19, η αποτυχία των κυβερνήσεων να εκπληρώσουν τους δεδηλωμένους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αυξημένη πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Οκτώβριο σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup μόνο το 42% των Αμερικανών εκτίμησε ότι η σημερινή νεολαία θα έχει «καλύτερο βιοτικό επίπεδο» από τους γονείς τους – δηλαδή ποσοστό κατά 18% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2019 και ισοδύναμο με το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες με βάση παρόμοιες δημοσκοπήσεις στο παρελθόν.

Γκέιτς: «Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία και τον καρκίνο»

Αλλά για τον Γκέιτς οι απαισιόδοξοι χάνουν την πλήρη εικόνα: «Είναι εύκολο να έχουμε μια πιο αρνητική άποψη για ορισμένες από αυτές τις τάσεις, απ’ ό,τι είναι σωστό, κατά την άποψή μου», είπε. Και επεσήμανε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει για παράδειγμα στη δημόσια υγεία, υπογραμμίζοντας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας για παιδιά κάτω των πέντε ετών ανά την υφήλιο έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ο όγκος της καινοτομίας που συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης κατάστασης θα είναι δραματικός. Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία, θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα», είπε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες ανάπτυξης φθηνής και αποτελεσματικής τεχνολογίας πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση και την υγεία να έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε όλο τον κόσμο. «Το ποσό του IQ στον κόσμο που εκπαιδεύεται, η ποιότητα των εργαλείων που διαθέτουμε για να προωθήσουμε την καινοτομία, είτε πρόκειται για την υγεία είτε για την ενέργεια είτε για την εκπαίδευση, αυτά είναι φανταστικά πράγματα», είπε ο Γκέιτς. «Αν κοιτάξουμε πίσω στην Ιστορία, είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονται», πρόσθεσε. «Αναρωτηθείτε “που ήμασταν πριν από 300 χρόνια”; ρώτησε σημειώνοντας ότι η μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους τρεις αιώνες με το προσδόκιμο ζωής το 1700 μ.Χ. να κυμαίνεται κοντά στα 40 έτη και σήμερα στις ΗΠΑ να φθάνει τα 76,1 έτη.