Μπέζος εναντίον Μασκ: Το Twitter θα είναι τώρα υπό την επιρροή της Κίνας;

Μπέζος εναντίον Μασκ

Στο… τσεπάκι της Κίνας μπορεί να μπει ο νέος ιδιοκτήτης του Τwitter, Έλον Μασκ, όπως προειδοποιεί ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ρίχνοντας σπόντες λίγες ώρες μετά την εξαγορά της πλατφόρμας που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.

Η δήλωση του πάμπλουτου Μπέζος που έκανε αίσθηση είναι ότι οΈλον Μασκ θα μπορούσε να βρεθεί υπό κινεζική επιρροή, λίγες ώρες αφότου ήρθε στο φως ένα δημοσίευμα των

«New York Times» που επικεντρωνόταν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κίνας με την εταιρεία του Έλον Μασκ.

Δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας διευκρινίζει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla είναι η Κίνα και η κυβέρνηση του Πεκίνου κατασκευάζει μπαταρίες Tesla, γεγονός που δίνει στο Πεκίνο «ένα οικονομικό όφελος» από την πλευρά του Μασκ.

«Ενδιαφέρουσα ερώτηση», έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter και πρόσθεσε:
«Η κινεζική κυβέρνηση μόλις επωφελήθηκε από την κίνηση αυτή;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Twitter απαγορεύεται στην Κίνα από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας, ωστόσο, ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή για να εμποδίσει χρήστες από το εξωτερικό να επικρίνουν την κυβέρνησή του.

Ο Τζεφ Μπέζος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις λίγες ώρες αφότου ο 50χρονος Μασκ εξαγόρασε το Twitter και υποσχέθηκε ότι ήθελε να διατηρήσει την πλατφόρμα ως προπύργιο της ελευθερίας του λόγου.

Αρκετές ώρες αργότερα, όμως περιόρισε τα καυστικά σχόλια για τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter κι έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στον Μασκ.Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ο Μασκ δεν θα μπει στο… τσεπάκι της Κίνας.

 

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από αυτή την άποψη είναι η πολυπλοκότητα στην Κίνα για την Tesla, παρά η λογοκρισία στο Twitter», έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter. «Αλλά θα δούμε. Ο Μασκ είναι εξαιρετικά καλός στην πλοήγηση αυτού του είδους της πολυπλοκότητας», πρόσθεσε.

Ο κύριος Amazon, Τζεφ Μπέζος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η αφρόκρεμα της showbiz, όπως η Βρετανίδα ηθοποιός Τζαμίλα Τζαμίλ δεν θα ξανατουιτάρει καθώς πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν για την εξαγορά του Twitter από τον «Μr Tesla, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανακοίνωσή του και κάλεσε και τους πολέμιούς του, να μην εγκαταλείψουν την πλατφόρμα τώρα που την απέκτησε, χαρακτηρίζοντας το αίτημά του ως «ζήτημα δημοκρατίας».

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι ο αλγόριθμος του Twitter για την ιεράρχηση των tweets πρέπει να είναι δημόσιος επικρίνοντας την τακτική της υπηρεσίας των διαφημίσεων που χρησιμοποιούσε η εταιρία.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρει το Reuters, πολιτικοί ακτιβιστές αναμένουν πως η εποχή Μασκ θα σημαίνει λιγότερη μετριοπάθεια και επαναφορά των αποκλεισμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Nτόναλντ Τραμπ.

O ίδιος πάντως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφει στο Twitter.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι διερωτώνται αν ο Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά, θα μπορέσει κάποια στιγμή να επανέλθει στο μέσο μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Μασκ.

Xθες, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραουάλ, δήλωσε ότι η απόφαση για την επαναφορά ή όχι του Ντόναλντ Τραμπ – που απαγορεύτηκε για υποκίνηση βίας – ήταν απόφαση του Μασκ.