Μπερτομέου: «H Εuroleague θέλει ομάδες που παίζουν στις χώρες τους»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σχολίασε το ενδεχόμενο αύξησης τον ομάδων της Euroleague και μίλησε για την προοπτική μη συμμετοχής των συλλόγων στα εθνικά πρωταθλήματα.

O CEO της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης παραχώρησε συνέντευξη και ανέλυσε το πλάνο που έχει σχεδιάσει.

«Δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε κλειστό τουρνουά. H ύπαρξη φιλοδοξίας είναι πολύ σημαντική ώστε η κάθε ομάδα να μπορεί να παίξει και να νικήσει. Εδώ η ερώτηση έχει να κάνει με τον συνδυασμό της σταθερότητας των συλλόγων με ένα ανταγωνιστικό κόνσεπτ. Η απάντηση είναι να υιοθετήσουμε ένα σύστημα “πυραμίδας” με προβιβασμούς και υποβιβασμούς μεταξύ της Ευρωλίγκας και του Eurocup χωρίς εξασφαλισμένα εισιτήρια. 

H Εuroleague ενδιαφέρεται στο να έχει ομάδες που παίζουν στις χώρες τους. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε ένα ενιαίο σύστημα όπως στις ΗΠΑ και τα εθνικά πρωταθλήματα είναι με βάση το έδαφος και η διαμορφωτική δομή του μπάσκετ. Πιστεύουμε στις εθνικές διοργανώσεις, για αυτό και πιστεύουμε ότι στην κορυφή της Euroleague είναι 18 σύλλογοι. Μεγαλύτερο καλεντάρι δεν είναι εφικτό.

Το θέμα με τις 24 ομάδες που έχουμε συζητήσει, είναι κάτι απίθανο το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη μας. Επιπλέον, η δέσμευσή μας στην ποιότητα δεν συμβαδίζει με την αύξηση των συμμετεχόντων» τόνισε ο Μπερτομέου και προσέθεσε σχετικά με την χρονική επέκταση της Euroleague: «Μίλησα σχετικά με την ACB και την διάρκειά της, τονίζοντας μόνο πως το ισπανικό πρόβλημα με τα πλέι οφ και το εύρος της Euroleague είναι σχεδόν μοναδικό. Δεν επηρεάζει άλλες χώρες».

Κλείνοντας, δήλωσε για το πρόγραμμα που προτείνει σχετικά με το παγκόσμιο καλεντάρι.

«Θα υπάρχει πρόγραμμα οκτώ μηνών με τους συλλόγους και μετά θα ξεκινήσουν οι εθνικές ομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα προκύψουν 45 ημερών διακοπές για τους αθλητές και για να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν, μία περίοδος δύο εβδομάδων προετοιμασίας με όλους τους παίκτες όμως διαθέσιμους, όχι όπως τώρα. Έχουμε κάνει έρευνα που δείχνει ότι το 60% των πιο σημαντικών τραυματισμών γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αφότου οι παίκτες είναι με τις ομάδες τους. 

Η FIBA έχει οργανώσει σωστά το πρόγραμμα όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν συμπίπτουν τα μεγάλα τουρνουά με αυτά του ποδοσφαίρου. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τον Ιούλιο».