Μπακογιάννη: Γεωγραφικά παράλογη η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης

Για την ΑΟΖ όπως αυτή οριοθετείται από το Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης μίλησε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στην πολιτική επιτροπή της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη. Και δεν είναι μόνο το διεθνές δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο» τόνισε η βουλευτής.

Υπογράμμισε δε πως οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι απολύτως βάσιμες και σημείωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάτι που, όπως είπε, δεν είναι απλά μια άποψη της Ελλάδας και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την τακτική και να αψηφά παντελώς το Διεθνές Δίκαιο.

«Υποστηρίζουμε τον διάλογο, ως μέσο επίλυσης διαφορών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας ούτε της Ελλάδας, ούτε της Λιβύης, και ούτε και καμίας άλλης χώρας» σημείωσε.

Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας. Η συμφωνία αυτή έφερε σωρεία αντιδράσεων, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.