Μπαίνει στη μέση το Ισραήλ

Εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο με το τουρκικό γεωτρύπανό, «Αμπντουλχαμίντ Χαν», εισήλθε το Ισραήλ, με την άδεια της Αθήνας, καθώς δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης για τις στρατιωτικές του ασκήσεις, στέλνοντας παράλληλα, μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης είχαν δεσμευτεί από το Ισραήλ για το διάστημα 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ημερομηνίες που συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που η Ιερουσαλήμ αμφισβητεί ανοιχτά.

Ως αποτέλεσμα, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να παρουσιάσει την Αθήνα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου, πιθανόν στις 9 Αυγούστου και αναμένονται νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Με δική της NAVTEX απαντά η Τουρκία

Η Άγκυρα με τη σειρά της, δέσμευσε με NAVTEX περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση την Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική NAVTEX, που έχει εκδοθεί επίσης για ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Η Άγκυρα μιλάει για «περικύκλωση» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επιχειρείται και πρέπει να «σπάσει», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.