Μόσχα: «Οι συνομιλίες με το Κίεβο συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει έδαφος για δια ζώσης συνάντηση»

Μόσχα: «Οι συνομιλίες με το Κίεβο

Εξ αποστάσεως συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για καθυστέρηση στις συνομιλίες, όπως και για τη χρήση αναφορών για ωμότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, με στόχο να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική πλευρά αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να διεξαχθούν δια ζώσης συνομιλίες με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Μεντίνσκι απάντησε: «Χρειαζόμαστε να είναι πιο συγκεκριμένα τα πράγματα για να συναντηθούμε δια ζώσης».

Από τις 29 Μαρτίου δεν υπάρχει δια ζώσης συνομιλίες.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν διεξαγάγει δια ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου, αν και έχουν συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συνομιλίες να τερματιστούν,

επιρρίπτοντας την ευθύνη στη δημόσια οργή που έχουν προκαλέσει οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, που αποσύρονται από τμήματα της βόρειας Ουκρανίας γύρω από το Κίεβο.