Μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά του Alzheimer

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που απομακρύνει από τον εγκέφαλο το β’ αμυλοειδές, η συσσώρευση του οποίου παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer αποτελεί την τελευταία θεραπευτική εξέλιξη κατά της νόσου. Το φάρμακο είναι ενέσιμο και έχει πάρει ήδη έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, ενώ αναμένεται η έγκρισή του και από την Ευρώπη.

Έλληνες επιστήμονες με έρευνά τους προσθέτουν ακόμη ένα όπλο στην μάχη κατά της νόσου, καθώς βρήκαν ότι η κατανάλωση ελαίου ροδιού καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με την ερτ.

Πολύ σημαντικό ρόλο επισήμαναν οι επιστήμονες στο 13 Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ παίζει η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται με τη βοήθεια ψυχολόγων αλλά και ειδικών τεστ.

Παράλληλα με το 13 συνέδριο, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.