Μητσοτάκης: Ουδείς εξαιρείται από το νόμο για λόγους εθνικής ασφάλειας – Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 54.000 επισυνδέσεις

Κ.Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα σε υψηλούς τόνους η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές με την τριτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στην πεντάλεπτη τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε πως ουδείς εξαιρείται από το νόμο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Μάλιστα υπήρξε σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η τριτολογία Μητσοτάκη

Με τρεις παρατηρήσεις έκλεισε την τριτολογία του επί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε και συμπλήρωσε:

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής»

«Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω, και στην έρευνα που έκανε και την οποία θέλαμε να παρεμποδίσουμε και ενδεχόμενα σκάνδαλα.

Το λέτε εσείς αυτό» είπε και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί αφήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά το 2019; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Να θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής».

«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων που κρατήσετε τη βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

H δευτερολογία Μητσοτάκη

Με αναφορά στην ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλά για πρώτο εξάμηνο του 2015 τόσο περισσότερο συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία:

«Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε απ την μεγάλη καταστροφή». Απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων υπόγειων συνεννοήσεων. Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία».

«Μερικές φορές θεωρούμε ότι επειδή είμαστε σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις που είναι βαθύτατα προσβλητικές και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή θα ήταν μηνύσιμες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα για ταχύτητα και ευαισθησία που επιδείξατε να κάνετε μια ακόμα εντυπωσιακή κοινοβουλευτική κωλοτούμπα και πήρατε πίσω όσα προσάψατε στον κ. Γεραπετρίτη.

Αναρωτιέμαι όμως με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση η οποία είναι μυστική και διαπράττετε διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας και χρησιμοποιείτε φράσεις από απόρρητη επιτροπή διαστρεβλώνοντας παράλληλα όσα ειπώθηκαν. Δεν φτάνει που μεταδίδατε ζωντανά το περιεχόμενο άλλης απόρρητης συνεδρίασης!».

«Μπορούμε να κάνουμε τελικά σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους και συνθήκες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια; Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός όταν έρχεστε και παραβιάζετε ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά απόρρητης επιτροπής;» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ»

«Με κατηγορήσατε ότι έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε με τόση σιγουριά λες και κρίνατε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα καταματα τον λαό και είπα ότι δεν γνώριζα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και όποιου άλλου δημοσιογράφου! Ο λόγος μου εναντίον του δικού σας. Αλλά ο κόσμος θα συγκρίνει!» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι εσείς δεν ακούγατε κανέναν. Αλήθεια κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα κ. Τσίπρα ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό επιχειρηματία ή δημοσιογράφο; Αν πείτε όχι θα ψεύδεστε γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να το γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Έρχονται πολλές φορές πληροφορίες που έρχονται ως πολύ υψηλή πηγή που πρέπει να προστατευτεί. Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι αυτές οι πηγές;

Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω γιατί τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, οι υπηρεσίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ο αρμόδιος εισαγγελέας που εγκρίνει και νομιμοποιεί την όποια πρακολούθηση γίνεται».

«Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται ή ότι το ίδιο γίνεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό; Αναρωτιέμαι αν εσείς γνωρίζατε πράγματα για να λάβετε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Υπήρχε πόρισμα – έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛΑΣ που ήρθε στο γραφείο σας κ. Τσίπρα. Σε εκείνη την έρευνα υπήρχαν συνομιλίες ελεγχόμενων αστυνομικών με τον τότε υπουργό Άμυνας και την σύζυγό του.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας έκανε νταλαβέρια με κάποιον υπόδικο και έχετε αυτή την πληροφορία και εσείς δεν κάνετε τίποτα; Προσέχετε λίγο κ. Τσίπρα.

Για αναζητήστε λίγο τις ανακοινώσεις του κόμματός σας και μετά ελάτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνταν κανείς πολιτικός και δημοσιογράφος».

«Πρέπει ή δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές ή κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο.

Επι της αρχής κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας επιχειρηματίας διπλωμάτης ή πολιτικός ότι προκαλεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια αλλά όταν γίνεται προκαλείται από τέτοια πρόσωπα.

Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας. Η πρώτη βελτίωση που κάναμε είναι με την τοποθέτηση 2ου εισαγγελέα ώστε να υπάρξει διπλή έγκριση τέτοιων ενεργειών. Δεν μπορώ όμως επι της αρχής να δεχθώ ότι πρέπει να εξαιρείται ένας βουλευτής από τέτοιες διαδικασίες.

Όπως είπατε και εσείς είμαστε όλοι ίσοι απέντι στο νόμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ. Κατρίνης κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;»

«Πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, γι’ αυτό παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γγ του πρωθυπουργού»

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη. Κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη εξ ου και δεχθήκαμε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα την υπόθεση και γι’ αυτό παρενέβην.

Οι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αποτυπωθούν στην Θεσμών και Διαφάνειας και στην εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην επιτροπή Θεσμών να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πώς διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις.

Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας. Ήταν ο διοικητής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και εφόσον κριθεί απαραίτητο να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις αλλά δεν άκουσα από τα κόμματα καμία δημιουργική πρόταση. Θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα εξεταστικής να έχει και μια σειρά από προτάσεις για να γίνει η ΕΥΠ πιο διαφανής χωρίς όμως να υπονομεύεται ο ρόλος της. Σήμερα υπάρχουν τρία δεδομένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ΕΡΤ περιήλθε το 2015 στον κ. Παππά. Σήμερα ο κ. Παππάς παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Παπαγγελόπουλος το ίδιο. Στο Ειδικό δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες και εσείς τους καλύπτετε!

Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος λειτουργίας της γενικής γραμματείας, ο κ. Κρέτσος, έχει επίσης παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα σε σχέση με τον τρόπο που χειριστήκατε τα ΜΜΕ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση ότι μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων. Ο τέως γγ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατάπτυστη ανάρτηση κατά δημοσιογράφων λέγοντας “αρκετά με το καρότο να πάτε στο μαστίγιο”. Και εσείς σήμερα μας εγκαλείτε για παρεμβάσεις στα Μέσα. Δεν έχετε συναίσθηση των δικών σας πράξεων».

«Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014.

Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς.

Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβανω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος.

Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση!» έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταχεροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.