Μητσοτάκης: Ενημερώνει για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Για τη συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και τον αντίκτυπο της στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς η Αθήνα υπογραμμίζει ότι αυτή ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αλλά και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στο Μπρντο της Σλοβενίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε αυτό, άλλωστε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.

Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό το μήνυμα, εξάλλου, απηύθυνε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης μέσω της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο των «New York Times», Steven Erlanger, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια, όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

Κατά τη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες:

Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το επίκεντρο αναμένεται να είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.