Μητσοτάκης -Εγκαίνια του μετρό στον Πειραιά: Εμείς παραδίδουμε έργα, κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες

Μητσοτάκης -Εγκαίνια του μετρό στον Πειραιά
«Επόμενη στάση, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο». Οι τρεις τελευταίοι σταθμοί του μετρό για Πειραιά που εγκαινιάστικαν το πρωί από τον πρωθυπουργό, συμπληρώνουν τον νέο κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης και σφραγίζουν μια δύσκολη και γεμάτη ανατροπές διαδρομή της μεγάλης επέκτασης, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από περίπου δέκα χρόνια.

«Το έργο που παραδίδουμε σήμερα είναι μια απόδειξη της έμφασης που δίνουμε στα έργα υποδομής»,  τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε αξιοποιούνται πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στάθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Αττικό Μετρό για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σε λίγους μήνες σημείωσε «θα εγκαινιάσουμε και το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου πέντε σταθμοί, με κυριότερο αυτόν της Βενιζέλου, είναι και μουσεία: Και μετρό και αρχαία. Και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη».

kyriakos

«Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και φιλικές παρεμβάσεις προς τον πολίτη χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς- με σημαντικότερη τη γραμμή 4, αλλιώς η ζωή στο λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτη. Αυτή η γραμμή, 15 σταθμοί, σε 7 με 8 χρόνια θα μπορέσει να παραδοθεί. Οι πολίτες εδώ έδειξαν μεγάλη υπομονή, σήμερα θα αισθάνονται και μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός από το μετρό παραδίδουμε και ωραίες πλατείες», τόνισε

«Όταν ολοκληρωθεί η γραμμή 4 και οι επεκτάσεις,  παραπάνω από 1 εκατομμύριο Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης θα χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το έργο ξεκίνησε επί των ημερών του και σημείωσε ότι κάποιοι παραδίδουν έργα και κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα εισιτήρια.  «Κάποιες κυβερνήσεις παραδίδουν πραγματικά έργα και κάποιες κυβερνήσεις μας παρουσίαζαν μουσαμάδες», ανέφερε, συγκεκριμένα.

5699983
Πρώτος το λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

Στην τοποθέτησή του επισήμανε τη σημασία του έργου στις μεταφορές στο λεκανοπέδιο, την ιδιαίτερη αισθητική των νέων σταθμών, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που σε χρόνο ρεκόρ και σε συνθήκες πανδημίας εργάσθηκαν για να παραδοθεί το έργο.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για το έργο. Στην ομιλία του στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ Κωνσταντίνος Μιντζάλης εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια της κοινοπραξίας για την ολοκλήρωση του έργου.

mitsotakis_metro_peiraia__3_


«O Πειραιάς αποκτά πλέον τις υποδομές που του αξίζουν», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών

«Το χρέος της κάθε Πολιτείας που σέβεται την αποστολή της είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν οι κοινωνίες δοκιμάζονται από διάφορες κρίσεις. Σήμερα εν μέσω τριών διεθνών κρίσεων, υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής, η ελληνική Πολιτεία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια ένα στοχευμένο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών. Ένα σχέδιο με ενιαία λογική, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, προσαρμοσμένο στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ανάγκες. Ένα σχέδιο, με άμεσα και μετρήσιμα οφέλη για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σήμερα, εδώ, από την καρδιά του Πειραιά, παραδίδουμε στην κυκλοφορία τους τρεις αυτούς σταθμούς. Τα Μανιάτικα, τον Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο που μας φιλοξενεί, ολοκληρώνοντας έτσι την επέκταση της Γραμμής 3 και εμπεδώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία του Μετρό ως μαζικού μέσου μεταφοράς. Γιατί το Μετρό είναι το πλέον προσιτό, το πλέον κοινωνικό, το πλέον λαϊκό και το πλέον φιλοπεριβαλλοντικό μέσο μεταφοράς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεχή παρακολούθηση του έργου από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι η έκθεση των αρχαιοτήτων που παραδίδεται στην πόλη μαζί με το μετρό, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης.

Στις 14:00 ξεκινούν τα δρομολόγια 

Στις 2 το μεσημέρι θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

mitsotakis_metro_peiraia__4_
mitsotakis_metro_peiraia__5_

Με τους νέους σταθμούς και τους άλλους τρεις που παραδόθηκαν πριν από δύο χρόνια (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια), ο Πειραιάς θα συνδέεται σε λιγότερο από μία ώρα με το αεροδρόμιο (σ.σ με τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις στους σταθμούς ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 60 λεπτά) από περίπου 80 λεπτά που υπολογίζεται η σημερινή διαδρομή.

Αντίστοιχα, στα 20 λεπτά είναι η εκτιμώμενος χρόνος για το Σύνταγμα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και στην καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

mitsotakis_metro_peiraia__1_

Το έργο θα δώσει πολλές ανάσες όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γύρω περιοχές που ασφυκτιούν από την κυκλοφορία και εξυπηρετούνται από την νέα επέκταση όπως είναι τα Μανιάτικα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και η Αγία Βάρβαρα.
Η Αττικό Μετρό, εκτιμά ότι η νέα επέκταση θα φέρει στο μετρό περί τους 132.000 νέους επιβάτες περιορίζοντας κατά 23.000 ημερησίως την κίνηση των οχημάτων και κατ΄ αναλογία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους σε ημερήσια βάση.

Με την παράδοση του έργου, ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, στον οποίο συγχρονίζονται δύο γραμμές μετρό (Γραμμές 1 και 3), η επέκταση του τραμ προς Πειραιά, η οποία παραδόθηκε εξίσου καθυστερημένα πρόσφατα με 12 σταθμούς, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το λιμάνι, δίνοντας πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης των επιβατών.

Ένα έργο με πολλά αγκάθια

Για να φτάσουν όμως οι σταθμοί του μετρό στην σημερινή πανηγυρική μέρα, μεσολάβησαν πολλά εμπόδια, τεχνικές δυσκολίες και απρόοπτα (oικονομική κρίση, capital controls) που εκτροχίασαν πολλές φορές το χρονοδιάγραμμα του έργου και ανέβασαν το κόστος. Koρυφή του παγόβουνου ήταν η αλλαγή της χωροθέτησης του σταθμού του Πειραιά που κατασκευάστηκε κυριολεκτικά κάτω από την θάλασσα και η μετακίνησή του κατά 7,5 μέτρα από την αρχική θέση λόγω εντοπισμού υπόγειου ποταμού!

Η πιο πρόσφατη καθυστέρηση στην παράδοση των τελευταίων τριών σταθμών αποδόθηκε στα προβλήματα ραδιοκάλυψης εντός των σηράγγων και στις δυσλειτουργίες στην προμήθεια του τηλεπικοινωνιακού συστήματος που μετέθεσε την παράδοση του έργου για λίγους μήνες από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Chella –Alstom που το κατασκεύασε (σ.σ η ίδια κατασκευάζει και την γραμμή 4 του μετρό-Άλσος Βείκου-Γουδί).

Με την εμπορική λειτουργία των τριών νέων σταθμών αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ και ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με στόχο τη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

«Επιτέλους γίνεται το αυτονόητο. Ενώνουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας» δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα έργο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και πως η σημερινή ημέρα δείχνει ότι τα δύσκολα τεχνικά έργα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και η χώρα να ανέβει σκαλοπάτια στο τομέα των υποδομών και μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ήδη σχεδιάζονται οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προς τα νότια προάστια και έχει ξεκινήσει η κατασκευή της Γραμμής 4. Υπογράμμισε ότι η Αθήνα, είναι μία πόλη που σιγά – σιγά γίνεται κορεσμένη από την κίνηση, για αυτό και χρειάζεται Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κάθε 36 λεπτά δρομολόγιο για αεροδρόμιο

Με την επέκταση του δικτύου του μετρό κατά 3,2 χιλιόμετρα η γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.

Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα 4΄ και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9΄ από 10΄. Στο τμήμα Αεροδρόμιο – Δημοτικό θέατρο η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36΄. Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30.

Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο.

Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03.

Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).