Μισισίπι: Τέταρτη μέρα χωρίς νερό οι κάτοικοι του Τζάκσον

Η πόλη αυτή στις νότιες ΗΠΑ, το 80% του πληθυσμού της οποίας είναι μαύροι και όπου το ποσοστό φτώχειας είναι αυξημένο, είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση εδώ και χρόνια.

Όταν ανοίγουν τη βρύση στο σπίτι τους, οι κάτοικοι της πόλης βλέπουν να βγαίνουν μερικές σταγόνες ή καφέ νερό, κι έτσι αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά για να αποκτήσουν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.

«Νιώθω σα να ζω σε έναν εφιάλτη», δήλωσε η Έριν Ουάσινγκτον, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Τζάκσον μιλώντας στο CNN.

Και όσο νερό τρέχει από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο, τονίζουν οι αρχές.

Οδηγίες για… να μην πίνουν νερό από το ντους

«Στο ντους βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας δεν είναι ανοικτό διότι δεν πρέπει να πιείτε αυτό το νερό», υπογράμμισε την Τετάρτη ο Τζιμ Κρεγκ αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών του Μισισιπή.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν χθες ότι η κατάσταση βελτιώνεται, με κάποιες συνοικίες να έχουν και πάλι νερό με πίεση. Η δημαρχία διευκρίνισε εξάλλου ότι έχουν «σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στο εργοστάσιο στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη) το πρωί. Σε αυτό εγκαταστάθηκε την Τετάρτη μια προσωρινή αντλία.

Ωστόσο η καθημερινότητα των κατοίκων του Τζάκσον έχει διαταραχθεί. Τα σχολεία κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και τα καταστήματα πληρώνουν μεγάλο τίμημα.

«Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, που ήταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση, δεν μπορούν να ανοίξουν ή αναγκάζονται να προσαρμοστούν αγοράζοντας πάγο, νερό ή αναψυκτικά», εξήγησε στο CNN ο Τζεφ Ρεντ πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου του Τζάκσον.

«Οι άνθρωποι είναι στα όριά τους», σχολίασε η Σάρα Φρίντλερ που εργάζεται σε εστιατόριο της περιοχής μιλώντας σε τοπική εφημερίδα.

Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Τζάκσον θυμίζει ένα από τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, το μολυσμένο νερό στο Φλιντ του Μίσιγκαν την προηγούμενη δεκαετία. Σε εκείνη την πόλη η απόφαση να αλλάξει η πηγή ανεφοδιασμού πόσιμου νερού, για λόγους οικονομίας, μόλυνε το δίκτυο εκθέτοντας του κατοίκους σε μολυβδίαση.