Μήπως έχετε περάσει Covid-19 και δεν το ξέρετε; – Αυτά είναι τα σημάδια

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ratpack.gr, στις περισσότερες περιπτώσεις των υγιών και νέων που νόσησαν τα συμπτώματα ήταν ήπια και μάλιστα για πολλούς δεν έγινε καν αντιληπτή η νόσος. Στην περίπτωση που έχετε αμφιβολία για το αν έχετε περάσει την covid-19 οι γιατροί έχουν δώσει μια λίστα με συμπτώματα τα οποία αποτελούν ενδείξεις ότι μάλλον περάσατε με επιτυχία τη δοκιμασία. Η λίστα η οποία παρατίθεται αναλυτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν οδηγός σε περίπτωση που νιώσετε κάποιο σύμπτωμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτο και να έχετε έτσι τον χρόνο να προφυλάξετε τους δικούς σας, αλλά και το εαυτό σας.

  • Επίμονος βήχας χωρίς φλέγμα. O ξηρός βήχας που κρατάει έως και μια εβδομάδα είναι σημάδι μόλυνσης από κορονοϊό.
  • Κόκκινα μάτια. Εκτός από το αναπνευστικό, ο κορονοϊός προσβάλει και τα μάτια γι’αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ακουμπάμε τα μάτια με τα χέρια μας
  • Γερό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν πολύ με μιας απλής ίωσης με μόνη διαφορά τη διάρκεια που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δυο εβδομάδες.
  • Δύσπνοια. Μια λοίμωξη του αναπνευστικού είναι από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της Covid-19.
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση της Covid-19 καθώς για τους περισσότερους ήταν και πρωτόγνωρη. Σχεδόν 8 στους 10 από όσους νόσησαν από κορονοϊό εκδήλωσαν αυτό το σύμπτωμα και μάλιστα σε πολλούς από αυτούς κράτησε για πολλούς μήνες μετά την ίαση.
  • Αίσθημα κόπωσης. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ακόμα και μετά από ένα γεμάτο 8ωρο ύπνου και ταυτόχρονα νιώθετε πιασμένοι, είναι ένα ακόμα σημάδι του κορονοϊού. Αυτό το σύμπτωμα επίσης μπορεί να κρατήσει εβδομάδες μετά την ίαση.
  • Διάρροια. Τα γαστρεντερολογικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με την Covid-19, όμως αρκετοί ασθενείς υπέφεραν από διάρροια ως παράπλευρο σύμπτωμα και ειδικά μαζί με συμπτώματα του αναπνευστικού,

Η χαλάρωση των μέτρων και ο εμβολιασμός που πλέον ανοίγει για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του εφιάλτη, όμως δεν είναι και το τέλος του. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης και η χαλάρωση τον κάνει μεγαλύτερο. Ακόμα κι αν κάνουμε το εμβόλιο συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας. Η μάσκα και το αντισηπτικό θα μας συντροφεύουν για λίγο καιρό ακόμα.