Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκο στον φυλακισμένο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Ασάνζ κατηγορείται μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ για εισβολή στο δίκτυο του Υπουργείου Άμυνας και κλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων, που αφορούσαν τον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και μυστικά τηλεγραφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στον ιδρυτή των «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφάλειας παλεύοντας δικαστικώς να αποφύγει την πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σύντροφο του Ασάνζ, Στέλα Μόρις το «ευγενικό, προσωπικό μήνυμα» από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας παραδόθηκε στο κελί του Ασάνζ από έναν ιερέα της φυλακής.

Αν και η Μόρις δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο του μηνύματος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τόσο στους Καθολικούς όσο και σε άλλους Χριστιανούς που αγωνίζονται για την ελευθερία του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ παραμένει υπό κράτηση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία. Ο ιδρυτής των Wikileaks θεωρείται από πολλούς ως κρατούμενος συνείδησης, που διώκεται λόγω της αποκάλυψης των «βρώμικων» μυστικών της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της.

Τον Ιανουάριο, απορρίφθηκε η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς το βρετανικό κεντρικό ποινικό δικαστήριο γνωμοδότησε κατά της έκδοσης. Εκεί ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Ωστόσο, μέσα στον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει την ίδια στάση στο θέμα Ασάνζ, με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, αγνοώντας τις εκκλήσεις δεκάδων φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να μην εκδοθεί ο συνιδρυτής των Wikileaks.