#meToo: Αρχίζει μέσα στην εβδομάδα η δίκη Λιγνάδη για τους τέσσερις βιασμούς

Τι αναφέρει η δικογραφία για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών κατά συρροή, που κατηγορείται ότι διέπραξε ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή στη πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metοo στον καλλιτεχνικό χώρο. «Πρωταγωνιστής» ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μετά τις βαριές καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα, βρέθηκε εν μια νυκτί από καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στη φυλακή. Καρέ – καρέ θα ξεδιπλωθούν στο ακροατήρια οι καταγγελίες που οδήγησαν στην αποκαθήλωσή του και προκάλεσαν σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο – Τι αναφέρει η δικογραφία για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών κατά συρροή, που κατηγορείται ότι διέπραξε ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης και τις οποίες θα κληθούν να αποτιμούν δικαστές και ένορκοι.

Η σκηνή της κορύφωσης για τους «πρωταγωνιστές» της πρώτης μεγάλης δικογραφίας που σχηματίστηκε στο πλαίσιο του κινήματος #metoo στον καλλιτεχνικό χώρο, γράφεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε μια δικαστική αίθουσα. Την προσεχή Παρασκευή, ο Δημήτρης Λιγνάδης, «φορτωμένος» με βαριά αδικήματα για βιασμούς κατά συρροή τριών ανηλίκων ανδρών και ενός ενήλικα, θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, προκειμένου να αντικρούσει το βαρύ αυτό κατηγορητήριο, το οποίο εν μια νυκτί, τον αποκαθήλωσε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τον οδήγησε στις φυλακές της Τρίπολης.

Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή, μόνο εύκολη δεν θα είναι για τον ίδιο, πόσω μάλλον για τους άνδρες που τον κατήγγειλαν για άγρια σεξουαλική κακοποίησή τους. Τα φερόμενα ως θύματα του Δημήτρη Λιγνάδη θα ξεδιπλώσουν δημόσια τα όσα κατήγγειλαν ότι βίωσαν στα χέρια του άλλοτε καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του δηλώνει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»!

Την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου καλλιτέχνη θα κρίνουν τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) και τρεις τακτικοί. Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από δέκα συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, αναμένεται δίνει το «παρών» καθημερινά στη δίκη. Θα μετάγεται στο δικαστήριο, όποτε αυτό συνεδριάζει, από τις φυλακές. Απέναντί του θα έχει τους άνδρες που τον κατήγγειλαν, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να βρίσκονται στο ακροατήριο αδιαλείπτως.

Το «Θέμα» με αφορμή την έναρξη της δίκης καταγράφει τα καίρια σημεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. «Απόσταγμα» των δικαστικών ερευνών για την «υπόθεση Λιγνάδη» οι οποίες ξεκίνησαν, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, αποτελεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, που παρέπεμψε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό σε δίκη. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, υιοθέτησαν στο ακέραιο την πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Συμέλας Σαπίδου. Στο δικαστικό έγγραφο, καταγράφονται τα περιστατικά και τα στοιχεία εκείνα, που κατά την κρίση των δικαστών, στάθηκαν ικανά να παραπέμψουν τον σκηνοθέτη στο εδώλιο, κατηγορούμενο για σειρά ιδιαίτερα σοβαρών αλλά και ειδεχθών αδικημάτων.

Οι πρώτες μηνύσεις και το ένταλμα σύλληψης

Το κουβάρι της δυσώδους αυτής υπόθεσης, άρχεται να ξετυλίγεται από τις εισαγγελικές αρχές στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, όταν ένας 41χρονος σήμερα άνδρας, κατέθετε την πρώτη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, καταγγέλλοντάς τον για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 15 ετών. Παρότι τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο 41χρονος–ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους μάρτυρες στην επικείμενη δίκη – είχαν υποπέσει σε παραγραφή, εντούτοις οι μάρτυρες που πρότεινε να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο μηνυτής, είχε υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρα ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον οποίο γνώρισε, όπως είχε αναφέρει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο άνδρας αυτός του είχε πει ότι «και αυτός είχε σχέση με τον κατηγορούμενο», ήτοι τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο συγκεκριμένος νεαρός καταθέτοντας στην εισαγγελία υποστήριξε πως είχε βιασθεί από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του έτη. Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους μια ακόμη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού. Αυτή έφερε την υπογραφή ενός 27 σήμερα άνδρα, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο μηνυτής κατηγορούσε τον σκηνοθέτη επίσης για βιασμό, το 2010, ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος, μαθητής ακόμη! Κατόπιν αυτών, οι εισαγγελικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ανακρίτριας, εξέδωσαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Δυνάμει του αυτού, ο σκηνοθέτης συνελήφθη και οδηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα με χειροπέδες στα χέρια στην 19η τακτική ανακρίτρια

Στις φυλακές της Τρίπολης

Έπειτα από μια μαραθώνια απολογία, ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πήρε τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου το δρόμο για τις φυλακές της Τρίπολης, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας, έκριναν ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί. Κατά την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται: «Όλα αυτά είναι κατασκευασμένα καταρχάς στο «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου από την στιγμή που ανέλαβα Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2019, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπό μου…» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος και απαντώντας σε μια από τις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας για το εάν καλούσε νεαρά άτομα ηλικίας 15 – 14 ετών στο σπίτι του, είχε υποστηρίξει: «Δηλώνω κατηγορηματικά «όχι», ούτε έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών ούτε ο ίδιος, ούτε θα προσέφερα ποτέ σε κανέναν. (….) Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…».

Οι ισχυρισμοί που προέβαλλε ο κατηγορούμενος δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία στο ένταλμα της προφυλάκισης που συνέταξε, «είδε» συγκεκριμένη μεθοδολογία πίσω από τις πράξεις του. Η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων που αποδίδει το κατηγορητήριο στο Δημήτρη Λιγνάδη, καταδείκνυαν κατά τη δικαστική λειτουργό, «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας». Μάλιστα, άλλοι συνάδελφοί της, σε βούλευμα που εξέδωσαν, λίγο μετά την προφυλάκιση του ηθοποιού, απορρίπτοντας την αίτηση που εκείνος είχε καταθέσει για ακυρότητα της προδικασίας, τον χαρακτήριζαν «παράφιλο», «εφηβόφιλο» και άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τα χειραγωγούσε, «ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».

Αλκοόλ και ινδική κάνναβη …

Σήμερα πλέον, ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη, σε περίπτωση που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον καταδικάσει για όσα του αποδίδονται. Συνολικά, πρόκειται για τέσσερις καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του για βιασμούς και πράξεις άγριας σεξουαλικής κακοποίησης, εκ των οποίων οι τρεις εξ΄ αυτών προέρχονται από ανηλίκους.

Ειδικότερα, η πρώτη από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη Λιγνάδη στηρίζεται στη μαρτυρία του 27χρονου άνδρα, ο οποίος πλέον ζει στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο άνδρας αυτός, αιγυπτιακής καταγωγής, σε ηλικία 16 ετών φέρεται να υπέστην άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη.

Στο «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας».

Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του, αμέσως μετά τις ασελγείς πράξεις που διέπραξε ο κατηγορούμενος σε βάρος του, και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».

Η Επίδαυρος

Η δεύτερη κατηγορία για την οποία δικάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφορά στα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας που είχε προταθεί από τον 41χρονό άνδρα. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης «στην Επίδαυρο Αργολίδας, πρώτες πρωινές ώρες της 26.07.2015, εντός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος όπου είχε καταλύσει με τον Αιγυπτιακής καταγωγής (…) γεννηθέντα την 02.09.1997 την ώρα που αυτός κοιμόνταν σε πρηνή θέση, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματός του και κρατώντας τον σφιχτά από τη μέση, κατά τρόπο που να μη δύναται αυτός να αντισταθεί, ενήργησε σε βάρος του» και παρά τη θέλησή του προέβη σε ασελγείς πράξεις «ικανοποιώντας έτσι τη γενετήσια ορμή του».

Όπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, ο ανήλικος «προέρχεται από ένα στερημένο οικογενειακό περιβάλλον» και ο κατηγορούμενος «από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και το όνειρό του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση». Η συμπεριφορά του αυτή, «εξύψωσε ηθικά τον ανήλικο, που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του και τον έκανε να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο…».

Σε κατάσταση αναισθησίας

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα άνδρα ηλικίας σήμερα 46 ετών, ο οποίος κατέθεσε στις δικαστικές αρχές πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος. Για αυτή την υπόθεση το βούλευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή κατά το διάστημα 05-06/12/2018, αφού προσκάλεσε (ο κατηγορούμενος) στο διαμέρισμά του τον (….) γεννηθέντα την 02.02.1976, άσκησε σε βάρος του σωματική βία, περιάγοντας τον σε κατάσταση αναισθησίας με τη χρήση υπνωτικής ουσίας που έριξε κρυφά στο ποτό του».

Στη συνέχεια με τη χρήση «ερωτικού βοηθήματος – δονητή» τον βίασε. Όταν δε το φερόμενο ως θύμα ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, «ο καταγγέλλων «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».

Τέλος, εξίσου αποκρουστικά είναι τα όσα αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και όσον αφορά στην τέταρτη υπόθεση βιασμού ανηλίκου. Για την πράξη αυτή το βούλευμα αναφέρει για τον κατηγορούμενο πως «σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, την 15.03. 2015, την ώρα που ο φιλοξενούμενος στο διαμέρισμά του (…) ουκρανικής καταγωγής, γεννηθείς την 02.06.1997, βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο με ένα φίλο του, εισήλθε αιφνίδια στον χώρο, όντας γυμνός από τη μέση και κάτω». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης αφού ακινητοποίησε τον ανήλικο προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Κατά τις δικαστικές αρχές, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευτεί στον κατηγορούμενο ότι στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ότι η μητέρα του ήταν αλκοολική και ότι ο πατέρας του είχε βιαιοπραγήσει αρκετές φορές σε βάρος του. «Ο κατηγορούμενος χωρίς δισταγμό του πρότεινε να μείνει σπίτι του, όπως και έγινε». Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος «ανέχονταν» σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο «για να παραμένει σπίτι του, όπως παραδέχθηκε…».