Μεταναστευτικό: ΕΕ και Κύπρος υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας

ΕΕ και Κύπρος υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας για το Μεταναστευτικό. Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Το Μνημόνιο προνοεί δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα σημεία εκκίνησης και προέλευσης αυτών των μεταναστευτικών ροών, ο δεύτερος με την ενίσχυση των δομών υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τρίτος με την επιστροφή των ροών αυτών στις χώρες προέλευσης.

Στη δήλωση του μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε σημαντική και εμβληματική τη σημερινή μέρα, «γιατί γυρνάμε σελίδα μαζί Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση ενός προβλήματος που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί ένα δυσανάλογο βάρος διαχείρισης στην Κύπρο, ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ που δέχεται μεγάλη πίεση σε μια ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική πτυχή της λειτουργίας της που συνδέεται άμεσα με την πράσινη γραμμή».

Είπε πως η πράσινη γραμμή δεν είναι εξωτερικό σύνορο της ΕΕ αλλά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό που κάνουμε σήμερα, όπως σημείωσε, είναι να συστηματοποιούμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικών δεσμεύσεων, δράσεων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που συνδέονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του ασύλου σε μια ενιαία συνεκτική δέσμη πρωτοβουλιών, η οποία, όπως είπε, «θα αλλάξει την κατάσταση και μάλιστα σύντομα».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις βασικούς άξονες δράσης, λέγοντας πως ο πρώτος έχει να κάνει με τα σημεία εκκίνησης και προέλευσης αυτών των μεταναστευτικών ροών και που απαιτεί άμεση δράση και στην οποία δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ο δεύτερος αφορά την βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των δομών υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ιδιαιτερότητα της πράσινη γραμμής. Τέλος, ο τρίτος άξονας και βασικό στοιχείο αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι η υιοθέτηση ενός ενισχυμένου κύματος επιστροφών των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται υπό τη νόμιμη προστασία της ΕΕ, προστασία ασύλου στις χώρες προέλευσης τους. «Και σε αυτούς τους τρεις άξονες θα δουλέψουμε μαζί ΕΕ και Κυπριακή Δημοκρατία χέρι με χέρι», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής είπε πως στην Κύπρο οι υπέρμετρα αυξημένες ροές έχουν επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την ασφάλεια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα και ενώ οι δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η εκμετάλλευση του συστήματος ασύλου από πρόσωπα τα οποία δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, στερούν στο κράτος τη δυνατότητα να παράσχει ουσιαστική φιλοξενία, φροντίδα και στήριξη στους πραγματικά έχοντες ανάγκη.

Όσον αφορά την Πράσινη Γραμμή, είπε πως είναι η αχίλλειος μας πτέρνα μας και ο χώρος από τον οποίο καθημερινά διέρχονται δεκάδες παράτυποι μετανάστες, όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία, είτε αεροπορικώς είτε δια θαλάσσης, τονίζοντας πως αυτή η πληγή πρέπει να κλείσει.

protothema.gr