Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή των δεσμεύσεών της

Τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών εξασφάλισε, το βράδυ του Σαββάτου, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, με 158 υπέρ και 142 κατά, σημαίνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη δουλειά της.

Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται το φόρο-νομοσχέδιο με τις πρώτες οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

να δίνει χθες το πρώτο στίγμα για τις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα που θα έρθουν από 1/1/2024, συνδυαστικά με τις αυξήσεις σε επιδόματα τέκνων και θέσης ευθύνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, είναι έτοιμα προς ανακοίνωση τα ονόματα των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, καθώς σε αρκετά υπουργεία προέκυψαν κενά λόγω των υπουργοποιήσεων προηγούμενων γενικών γραμματέων ή λόγω αποχωρήσεων.

Αρκετοί, πάντως, παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ τα κενά θα καλυφθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, με αρκετούς υπουργούς να ομολογούν σε πηγαδάκια στη Βουλή ότι περιμένουν ως…μάννα εξ ουρανού τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων, οι οποίοι τρέχουν το «επιχειρησιακό» κομμάτι της δουλειάς στα υπουργεία.

Σε μια κεντρική θέση της Προεδρίας της κυβέρνησης, αυτή της γενικής γραμματείας Συντονισμού, θα αναλάβει η νυν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Εύη Δραμαλιώτη.

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν και στο υπουργείο Υγείας, όπου ακούγονται τα ονόματα του διοικητή της Α’ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη,

τον οποίον ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης γνωρίζει καλά από την κοινή τους παρουσία στην ΕΛ.Α.Σ, αλλά και της Λίλιαν Βιλδιρίδη που ήταν στενή συνεργάτης της πρώην υπουργού Μίνας Γκάγκα.

Άκρως πιθανό είναι μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που η ΝΔ στηρίζει σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους.

Για την περιφέρεια Πελοποννήσου, «κλειδωμένος» εμφανίζεται ο Δημήτρης φτωχός, άλλοτε στέλεχος του Μαξίμου επί Σαμαρά,

ενώ για το Βόρειο Αιγαίο προορίζεται ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.