Μέσα στον Νοέμβριο ο πληθυσμός στον πλανήτη Γη θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια

Τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα ορόσημο για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, λόγω της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής. Είναι επίσης αποτέλεσμα των υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάστηκε 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια -μέχρι το 2037- για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, ένδειξη ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας τείνουν να είναι εκείνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Συνεπώς, η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση έχει με την πάροδο του χρόνου συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες, η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι παραμένουν ο καλύτερος δρόμος του κόσμου προς ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον.